Sanne van Rij
Sanne van Rij Lifestyle 1 dec 2017 / 11:55 uur

Deze Amsterdamse koffiebar schenkt juist géén koffie

Ooit een koffiebar zónder koffie binnengewandeld? Juist, wij ook niet. Vanaf vandaag kan het bij de Amsterdamse ‘Geen Koffiebar’, waar je alles in een kop krijgt, behalve het gebruikelijke bakkie pleur. Hiermee wordt aandacht gevraagd voor het wereldwijde koffieprobleem.

Een leven zonder koffie?

Of je nou fervent aanhanger van de espresso, cappuccino of koffie verkeerd bent: feit is dat het populaire goedje in veel van onze levens een belangrijke plaats inneemt. Lange werkdag voor de boeg? Daar is koffie. Even opwarmen na een Nederlandse fietstocht? Daar is koffie. Kortom: de vraag naar koffie is enorm, terwijl de klimaatverandering meer en meer de teelt bedreigt. Koffie zal op een bepaald moment aanzienlijk duurder worden of zelfs opraken. ‘Even koffie doen’ met die collega van vroeger zit er dan gewoon niet meer in. Da’s niet alleen voor de koffieliefhebber een doemscenario, maar ook voor de 125 miljoen mensen wereldwijd die voor hun inkomen van de koffieteelt afhankelijk zijn.

Beeld: Solidaridad
Beeld: Solidaridad

Caffeineboost zonder koffie

De internationale, maatschappelijke organisatie Solidaridad wil met de Geen Koffiebar proberen het tij te keren. In de bar kan je gewoon langswippen voor ontbijt, lunch of een hartstochtelijk wifimomentje, en je krijgt de boel ook nog eens in een mok geserveerd: of het nou om yoghurt met granola of een tosti gaat. Denk je nou: allemaal leuk en aardig, maar ik heb dagelijks écht die opkikker nodig? Geen zorgen, daarvoor neem je plaats in de speciale ‘Koffie Kick Booth’. In de bar is ook een geinige hulpkit verkrijgbaar om koffieliefhebbers alvast uit de brand te helpen, mocht de koffie écht ooit opraken. Denk: plakband om je oogleden mee open te houden, een wunderbaum voor koffiegeur en een snoepje met koffiesmaak. Volstaat prima, denken wij zo.

Beeld: Solidaridad
Beeld: Solidaridad

Neem een kijkje

De installatie van kunstenaar Jelle Mastenbroek maakt het plaatje compleet – zijn ouderwetse koffiekopjes sieren de etalage. De Geen Koffiebar bevindt zich aan de Vijzelgracht 41 en is van 1 tot en met 10 december dagelijks van 09:00 uur tot 17:00 uur geopend. Alle giften in de bar en voor de kit gaan in de ‘Koffiepot’, een nieuw fonds van Solidaridad dat koffieboeren ondersteunt.

Beeld: Solidaridad
Beeld: Solidaridad

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Deze Amsterdamse koffiebar schenkt juist géén koffie
Sluiten