Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Lifestyle 24 nov 2017

‘Drie a vier koppen koffie per dag is goed voor je’

„Ja, doe nog maar een koffietje!" antwoordden wij vaak als een collega ons vraagt of we nog iets willen drinken, maar die extra koffie is dus helemaal niet zo slecht voor je gezondheid als je misschien dacht. Volgens wetenschappers van de universiteit van Southampton blijkt het gematigd drinken van koffie meer goed dan kwaad te doen voor de gezondheid.

Koffie is wereldwijd een van de meest gedronken drankjes ter wereld en er zijn dan ook al veel studies gedaan naar het effect van het zwarte goud. De wetenschappers van de universiteit van Southampton hebben voor hun recente studie meer dan 200 verschillende onderzoeken bekeken en kwamen tot de conclusie dat koffie dus best goed voor je gezondheid is.

Het drinken van zo’n drie tot vier koppen koffie per dag hangt namelijk samen met een lager risico op een voortijdige dood en op hartziekten. Het nuttigen van koffie wordt verder in verband gebracht met een lager risico op sommige typen kanker, diabetes en dementie. Het grootste voordeel werd gezien bij leveraandoeningen, zoals levercirrose. Mogelijk zorgen de anti-oxidanten in koffie voor de gunstige effecten. Wel moet er rekening mee worden gehouden dat factoren zoals leeftijd, het rookgedrag en dat mate van fitheid een rol kunnen spelen bij het onderzoek.

But First Coffee Illustration GIF by Maori Sakai - Find & Share on GIPHY

Drink je meer dan drie koppen koffie per dag dan is dat volgens de onderzoekers niet schadelijk, maar in dat geval zijn de gunstige effecten minder duidelijk aanwezig. De voordelen van koffiedrinken gelden echter niet voor zwangere vrouwen. Teveel cafeïne verhoogt bij hen mogelijk het risico op een miskraam.

‘Gezonde koffie’

Onderzoeker Paul Roderick laat aan de BBC weten dat koffiedrinkers het wel bij gezonde koffies moeten houden. Met gezonde koffies doelt hij op zwarte koffie zonder suiker, room, melk of siroop (zeg maar dag tegen je caramel frappucino). Ook zegt hij dat veel mensen een kopje koffie verbinden aan koekjes, taart of andere lekkere dingen die suikers en vet bevatten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Drie a vier koppen koffie per dag is goed voor je’
Sluiten