Nu weer de bitterbal: zijn we al foodfestival-moe?

17 juni 2017 om 14:00Sofie Smulders
Nu weer de bitterbal: zijn we al foodfestival-moe?
Beeld ter illustratie: Colourbox

Van sushi tot burgers en van bier tot wijn, de foodfestivals vliegen ons om de oren tegenwoordig. Zeker in Amsterdam lijkt het de hele zomer lang elk weekend raak.

En dan hebben we het niet alleen over foodfestivals met allerlei etenswaren zoals het Weekend van de Rollende Keukens en The Taste of Amsterdam, maar ook over festivals die zich specifiek op een product richten.

De nieuwste aanwinst is een festival dat geheel in het teken staat van de bitterbal. De Oerhollandse lekkernij kan naar hartelust geproefd worden op Bitterfest, dat op 15 juli in onze hoofdstad georganiseerd wordt. Verschillende bitterballenbakkers frituren erop los in restaurant Atelier. Dat zijn niet de minsten, weten bitterbalkenners onder ons. Zo zijn de ballen van Chef Thor en Holtkamp er bijvoorbeeld te proeven.

Naast bitterballen kunnen er op Bitterfest ook bieren geproefd worden. En dat brengt ons op een volgend populair product voor een foodfestival.

Beeld: Pexels

Bier

Als we het over bier hebben, kun je overal terecht. In Amsterdam, maar ook in Utrecht, Geldrop, Hillegom, Ospel en Emmen vloeit het bier rijkelijk in de zomermaanden.

Wijn

Het Bacchus Wijnfestival in het Amsterdamse Bos, Kannen en Kruiken in Amersfoort en Maastricht, een wijnproeverij kan hartstikke low-key zijn.

Beeld: Colourbox

Hamburgers

Hip werd de hamburger wereldwijd met de introductie van fastfoodrestaurants als McDonald’s en Burger King. Hoewel deze ketens nog altijd succesvol zijn, zijn er ook veel mensen die het liefst een ambachtelijke burger eten en verschillende varianten willen proeven. Dat kan bijvoorbeeld op het Amsterdam Burger Festival op 19 augustus.

Sushi

Menig Nederlander is dol op dit Japanse gerecht, dat tegenwoordig volop te vinden is. Vooral het all you can eat-principe is een succesnummer wanneer het op sushi aankomt. Begonnen we ooit met één sushi-festival, inmiddels zijn er meerdere momenten in het jaar waarop een festivalterrein vol stond met liefhebbers van sushi.

Kip

Vorig jaar ging het feestje vanwege een ingetrokken vergunning niet door, maar in 2017 werd het Kip Festival wel werkelijkheid. Om precies te zijn van 25 tot en met 27 augustus in het Rembrandtpark in Amsterdam. Alles draait om kip tijdens deze dagen en het leuke ervan is dat je de kans krijgt om het product in gerechten uit verschillende culturen te proeven.

Beeld: Pexels

Pizza en pasta

Een andere new kid in town: het Pizza en Pasta Festival. Liefhebbers van de Italiaanse keuken kunnen begin augustus terecht in Amsterdam om pizza’s en pasta’s te proeven, maar ook drankjes als limoncello passeren de revue.

De hierboven genoemde gerechten zijn waarschijnlijk niet de enige die tijdens een speciaal foodfestival in het zonnetje worden gezet. Het lijkt er voor zover nog niet op dat we foodfestivalmoe zijn.
Als we de evenementenpagina’s op Facebook mogen geloven, is er nog genoeg animo voor. De vraag is alleen welke voedselwaren nog meer de revue gaan passeren nu we bij de bitterbal aanbeland zijn.

Eerder deze maand interviewde Metro een drietal foodtruckondernemers die het er over eens zijn dat de regels omtrent foodtrucks uitgebreid moeten worden. Wat hen betreft mogen foodtrucks in de toekomst losgeweekt worden van festivals, maar zolang dat nog niet het geval is, zijn de festivals natuurlijk een goede uitkomst.

Maar, zegt Arjan de Hoon van Foodtruckbedrijf Toet Toet Food: „De meerwaarde van het festival moet wel duidelijk zijn om mensen te trekken. Het draait niet alleen om een goede maaltijd, het is het totaalplaatje. Als dat goed geregeld is, denk ik niet dat het zal verdwijnen. Mensen gaan altijd voor kwaliteit en goed eten.”