Likeability of 6

Nu weer de bitterbal: zijn we al foodfestival-moe?

Beeld ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Sofie Smulders'

17 JUN 2017

Van sushi tot burgers en van bier tot wijn, de foodfestivals vliegen ons om de oren tegenwoordig. Zeker in Amsterdam lijkt het de hele zomer lang elk weekend raak.

En dan hebben we het niet alleen over foodfestivals met allerlei etenswaren zoals het Weekend van de Rollende Keukens en The Taste of Amsterdam, maar ook over festivals die zich specifiek op een product richten.

De nieuwste aanwinst is een festival dat geheel in het teken staat van de bitterbal. De Oerhollandse lekkernij kan naar hartelust geproefd worden op Bitterfest, dat op 15 juli in onze hoofdstad georganiseerd wordt. Verschillende bitterballenbakkers frituren erop los in restaurant Atelier. Dat zijn niet de minsten, weten bitterbalkenners onder ons. Zo zijn de ballen van Chef Thor en Holtkamp er bijvoorbeeld te proeven.

Naast bitterballen kunnen er op Bitterfest ook bieren geproefd worden. En dat brengt ons op een volgend populair product voor een foodfestival.

Beeld: Pexels

Bier

Als we het over bier hebben, kun je overal terecht. In Amsterdam, maar ook in Utrecht, Geldrop, Hillegom, Ospel en Emmen vloeit het bier rijkelijk in de zomermaanden.

Wijn

Het Bacchus Wijnfestival in het Amsterdamse Bos, Kannen en Kruiken in Amersfoort en Maastricht, een wijnproeverij kan hartstikke low-key zijn.

Beeld: Colourbox

Hamburgers

Hip werd de hamburger wereldwijd met de introductie van fastfoodrestaurants als McDonald’s en Burger King. Hoewel deze ketens nog altijd succesvol zijn, zijn er ook veel mensen die het liefst een ambachtelijke burger eten en verschillende varianten willen proeven. Dat kan bijvoorbeeld op het Amsterdam Burger Festival op 19 augustus.

Sushi

Menig Nederlander is dol op dit Japanse gerecht, dat tegenwoordig volop te vinden is. Vooral het all you can eat-principe is een succesnummer wanneer het op sushi aankomt. Begonnen we ooit met één sushi-festival, inmiddels zijn er meerdere momenten in het jaar waarop een festivalterrein vol stond met liefhebbers van sushi.

Kip

Vorig jaar ging het feestje vanwege een ingetrokken vergunning niet door, maar in 2017 werd het Kip Festival wel werkelijkheid. Om precies te zijn van 25 tot en met 27 augustus in het Rembrandtpark in Amsterdam. Alles draait om kip tijdens deze dagen en het leuke ervan is dat je de kans krijgt om het product in gerechten uit verschillende culturen te proeven.

Beeld: Pexels

Pizza en pasta

Een andere new kid in town: het Pizza en Pasta Festival. Liefhebbers van de Italiaanse keuken kunnen begin augustus terecht in Amsterdam om pizza’s en pasta’s te proeven, maar ook drankjes als limoncello passeren de revue.

De hierboven genoemde gerechten zijn waarschijnlijk niet de enige die tijdens een speciaal foodfestival in het zonnetje worden gezet. Het lijkt er voor zover nog niet op dat we foodfestivalmoe zijn.
Als we de evenementenpagina’s op Facebook mogen geloven, is er nog genoeg animo voor. De vraag is alleen welke voedselwaren nog meer de revue gaan passeren nu we bij de bitterbal aanbeland zijn.

Eerder deze maand interviewde Metro een drietal foodtruckondernemers die het er over eens zijn dat de regels omtrent foodtrucks uitgebreid moeten worden. Wat hen betreft mogen foodtrucks in de toekomst losgeweekt worden van festivals, maar zolang dat nog niet het geval is, zijn de festivals natuurlijk een goede uitkomst.

Maar, zegt Arjan de Hoon van Foodtruckbedrijf Toet Toet Food: „De meerwaarde van het festival moet wel duidelijk zijn om mensen te trekken. Het draait niet alleen om een goede maaltijd, het is het totaalplaatje. Als dat goed geregeld is, denk ik niet dat het zal verdwijnen. Mensen gaan altijd voor kwaliteit en goed eten.”

BEKIJK OOK


lovelike
user_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avataruser_dcacd241a517f45b7d3519574ef3f8bb174467f4_avataruser_20afbd9672dd2a1fff6fe2030416b6d9dad19453_avatar

Views

100+

Borrelen op het terras: zo (on)gezond is het

Borrelen op het terras: zo (on)gezond is het

Een wijntje en een bitterballetje op zijn tijd kan geen kwaad. Of wel? Foto: Unsplash

Foto van 'Rosan de Vos'

3 UUR

Huisje boompje beestje maakt plaats voor drankje, nootje, feestje. Met deze temperaturen duiken we massaal het terras op. Maar wat doen al deze biertjes, wijntjes, bitterballen en nacho’s met onze gezondheid?

Het is 16.00 uur en je bent wel toe aan een borrel. Je hebt met vrienden afgesproken in de stad en bestelt een witbiertje of wijntje. Heerlijk! Dan krijg je honger. Je bestelt wat nootjes ‘want straks ga je nog avondeten’ en uiteindelijk besluit je om nog even te blijven hangen. Je seint naar de ober voor nog een drankje, wat nacho’s en ‘ach, ook maar een portie kaasstengels’. Goed voor je humeur, maar minder goed voor de zwembandjes.

Hoe voorkom je deze cravings?

„Het is heel simpel”, vertelt Anne Haakmeester van Fannetiek aan Metro. „Je moet gewoon niet met een lege maag op het terras gaan zitten. Eigenlijk dezelfde regel als met boodschappen doen, dat is ook niet verstandig met een hongergevoel.” Lastig wel, want als je de hele dag in de stad hebt rondgeslenterd heb je geen hele maaltijd bij je. „Dan moet je gewoon sterk zijn”, vervolgt Haakmeester. „Je moet gewoon van dat broodmandje afblijven.”

Wat moet je dan bestellen?

„Gelukkig zijn er nu veel veganistische en vegetarische restaurantjes waar je wel wat gezondere dingen hebt. Die bevatten over het algemeen meer groenten en volkoren producten”, vertelt Haakmeester. „Maar het is vooral de alcohol die het ‘m doet. Als je dan tóch alcohol wil drinken kun je het beste voor een prosecco of Gin Tonic gaan”. Maar liever blijf je van de alcohol af. „Alcohol legt je vetverbranding stil. Je lichaam wil namelijk eerst al dat gif verbranden, daarna pas de rest. Daarom tikt een broodje shoarma ook altijd extra aan na een avond stappen.”

Zoveel calorieën bevat je borrelhap en drankje

Ieder pondje gaat door het mondje, daarom een klein beetje bewustwording op basis van de calorieëncheck van het Voedingscentrum. Hoeveel calorieën bevatten alle lekkernijen die we op het terras tot ons nemen?

• Eén bitterbal met mosterd: 62 calorieën
• Eén portie stokbrood met kruidenboter: 64 calorieën
• Eén handje borrelnootjes: 135 calorieën
• Eén portie tortilla’s met salsa: 80 calorieën
• Eén kaasstengel: 165 calorieën
• Eén droge witte wijn: 101 calorieën
• Eén vaasje: 135 calorieën

Shit. En nu?

Een vrouw van 70 kg verbrandt met een uur hardlopen zo’n 730 calorieën, een man van 80 kg ongeveer 834 per uur. Voor één bitterbal moet je dus ongeveer twaalf minuten hollen. Eet je zo’n vier bitterballen op het terras? Dan moet je dus ruim drie kwartier rennen. En dan hebben we het nog niet eens over de biertjes gehad.

Balen, maar kunnen we zo’n portie bitterballen als een zonde beschouwen? Absoluut niet. Haakmeester: „Als we het hebben over balans is er natuurlijk geen nood aan de man. Een keertje mag wel, vooral als je al de hele dag door de stad hebt geslenterd.”

BEKIJK OOK


Views

200+

Foto: Unsplash

Rotterdam krijgt officieel een kipfestival

Foto: Unsplash

Foto van 'metronieuws'

25 MEI 2018

Het moet de droom van elke kipliefhebber zijn: een evenement waar je in alle soorten en maten je lievelingsgerecht kan eten. In augustus kan je hiervoor terecht in Rotterdam, waar een heus kipfestival wordt gehouden.

Vijftig soorten kip

Van 24 tot en met 26 augustus kunnen liefhebbers in Het Park bij de Euromast naar hartenlust vijftig (!) verschillende soorten kip proeven. Denk aan lemon grass chicken, Indonesische saté, chicken waffles… Alle wereldkeukens zijn vertegenwoordigd, waardoor geen stukje kip hetzelfde proeft.

Entertainment

Er is ook gedacht aan het nodige vermaak, zoals verschillende bands en dj’s, die veel aandacht geven aan reggae, afro, latin, dancehall en soca muziek. Daarnaast kan je zelf ook de handen uit de mouwen steken bij een kookworkshop of de heupjes losgooien bij een salsales.

Amsterdam vs Rotterdam

Het kipfestival werd vorig jaar gehouden in Amsterdam, al vindt het dit jaar daar ook weer plaats op 27, 28 en 29 juli. Er worden steeds vaker festivals georganiseerd die op één product gericht zijn: denk aan een festival in thema van sushi of gin-tonic.

BEKIJK OOK


Views

2k+

Ben jij net zo grappig als de vier Gabbers?

Win! Ben jij net zo grappig als de vier Gabbers?

De vier Gabbers met vlnr Ali B, Najib Amhali, Martijn Koning en Roué Verveer. / Vincent van Dordrecht

In samenwerking met Gabbers

24 MEI 2018

We dagen je uit: probeer net zo grappig te zijn als Gabbers. Of grappiger!

Roué Verveer, Martijn Koning, Najib Amhali en Ali B zullen op 29 en 30 juni de ene na de andere grap de Ziggo Dome in slingeren. Zij doen dat in een nieuwe formatie tijdens de derde Gabbereditie. Koop je kaarten met 20 euro korting via Metro.

koop gabber tickets

Maar… zijn Metrolezers misschien wel net zo grappig of zelfs grappiger dan deze vier comedians? Wij twijfelen daar uiteraard niet aan, maar we dagen de lezer wel uit. Vorige week kondigden we het in een interview met het kwartet heren al aan: er komt een wedstrijd ‘Ben jij net zo grappig als Gabbers?’

Stel, Gabbers voor je neus

„Geef de lezers een opdracht mee, dat werkt het beste. Donald Trump bijvoorbeeld”, zegt Martijn Koning. En met een lach: „Of Gabbers zelf natuurlijk. Pak ons maar hard aan.” De opdracht daarom deze keer: stel, de vier Gabbers staan voor je neus. Welke grap óver hen (of over een van de vier) zou je vertellen?

Inzenders van een onvervalste Gabbersgrap maken kans op 5x2 vrijkaarten voor een van de Ziggo Dome-shows. Maar, misschien nog wel belangrijker, bij plaatsing van je grap in Metro of op Metronieuws.nl verdien je uiteraard eeuwige roem!

Meedoen? Mail dan je grap naar marketing@metronieuws.nl.

Kaarten met korting

Metrolezers kunnen naast de prijsvraag profiteren van een speciale kortingsactie van deze krant en Gabbers. Kaarten voor de shows op 29 en 30 juni in Ziggo Dome bestel je via www.gabbers.nl. Metrolezers krijgen 20 euro korting voor elke rang! Dit door de vouchercode metro (met kleine letters) in te voeren.

koop gabber tickets

Lucky hour

Elke Gabber-donderdag wordt tussen 12.00 en 13.00 uur bovendien het Gabbers Lucky Hour gehouden. Wie vandaag tijdens dat uur kaarten met de metrocode bestelt, maakt kans op een gratis fastlane bij Ziggo Dome.

BEKIJK OOK


Views

2k+

Het Milkshake Festival. Foto: ANP

Op Milkshake Festival kun je geen vlees meer scoren

Het Milkshake Festival. Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

25 MEI 2018

Duurzaamheid wordt meer en meer een hot topic, ook in de evenementenindustrie: zo kan je dit jaar bij het Amsterdamse Milkshake Festival officieel geen vlees meer krijgen. Volgens de organisator van het evenement, Marieke Samallo, zou ‘het feestje niet nóg toffer worden door 20.000 hamburgers te verstrekken.’

Pin-only en biologisch bestek

Milkshake Festival vindt 28 en 29 juli plaats in het Westerpark. Het feit dat je geen vleesproducten meer kan scoren is niet de enige duurzaamheidsmaatregel: zo kan je op het evenement alleen maar pinnen en zijn bestek, borden en servetten biologisch afbreekbaar. Wanneer er geen munten in omloop zijn, is de plastic productie namelijk een flink stuk lager. Daarnaast wordt er gewerkt met hardcups, die je gedurende het festival kan gebruiken en aan het einde weer kan inleveren. Het statiegeld krijg je gewoon terug.

Inspireren

De beslissing komt voort uit de wens om als festival te staan voor liefde, respect en een betere wereld. Er komen zo’n 30.000 mensen af op het evenement: dan mag je als organisatie mensen inspireren, vindt Samallo.

Duurzame festivals

Meer Nederlandse festivals zijn druk bezig met duurzaamheid: zo maakte het dancefestival DGTL twee jaar geleden al de overstap naar alleen vegetarische foodtrucks. Ze noemden vleesvrij eten simpelweg een ‘logische stap’. Ook bij De Zon Festival vind je geen vlees en vis bij de eettentjes en het evenement ‘Welcome to the Future’ is zelfs één van de tien groenste festivals ter wereld.  Je kan er wel vlees eten, maar het is voor 100% biologisch.

BEKIJK OOK


Views

4k+

Groenten eten als ontbijt? Zo doe je dat!

Groenten eten als ontbijt? Zo doe je dat!

Groenten eten als ontbijt? Zo doe je dat! Foto: Unsplash

Foto van 'metronieuws'

25 MEI 2018

Werk je iedere morgen een boterham met pindakaas en hagelslag naar binnen? Hartstikke lekker natuurlijk, maar wat minder gezond. Om je dag gezond te beginnen zijn groenten dé oplossing. Omdat wij snappen dat je geen zin hebt om je dag te beginnen met een rauwe wortel, hebben wij vier tips om op een lekkere manier meer groenten te eten bij je ontbijt.

Groenten eten als ontbijt? Zo doe je dat!

Giphy

1. Maak een groenteomelet

Bak je 's morgens graag een eitje? Geef het dan eens een twist en maak er een groenteomelet van! Vul de omelet met tomaat, champignons, paprika of waar je ook maar zin in hebt. Energie gegarandeerd!

2. Smoothies!

De ultieme manier om héél veel groenten in één keer je in je lichaam te krijgen: smoothies. De spinazie of broccoli - of welke groenten je ook in je smoothie wil hebben - proef je niet eens als je ze mixt met wat yoghurt en fruit. En ben je niet zo'n ochtendmens? Maak het dan de avond van tevoren klaar!

3. Hummus is je beste vriend

Vind je brood ontzettend lekker? Ook dan kan je flink wat groenten meenemen in je ontbijt. Neem een volkoren boterham en smeer hier een flinke laag zelfgemaakte hummus op. Beleg je boterham vervolgens met plakjes tomaat, schijfjes komkommer, paprika en wat je maar lekker vindt. Een kleurrijk, gezond en heerlijk ontbijt.

4. Eet een salade

Een salade is misschien niet voor de hand liggend om te eten als ontbijt, maar vooral met de warme dagen is dit juist ontzettend lekker. Doe wat stukjes komkommer, tomaat, fruit en spinazie in een bakje et voilà! Een beter begin van de dag is er niet.

BEKIJK OOK


Views

1k+

Wie is toch die knappe, single neef van prins Harry?

Met zus Eliza (links), moeder Victoria en zus Kitty. Foto: Getty Images

Foto van 'Elselotte Smink'

23 MEI 2018

Nét toen we dachten echt niets meer te kunnen melden over de royal wedding van afgelopen zaterdag (de sprookjesachtige jurk, de foto’s, de bloemen, de gastenlijst en natuurlijk de bijna jaloersmakende liefde van het stel zelf), was daar ineens het loeiknappe neefje van wijlen prinses Diana.

De foto’s van de aankomst van wie al snel ‘de meest begeerde vrijgezel ter wereld’ werd genoemd, doken op bij allerlei sites en blogs. En dat snappen we best. Wie is die aantrekkelijke knul?

Piepjong en pienter

De pas 24-jarige Louis Frederick John Spencer (maar jij mag ‘m misschien wel Lou noemen), zoals zijn volledige naam luidt, is de zoon van het jonge broertje van prinses Diana. Daarmee is hij het neefje van prins Harry en prins William.

De Lord werd op 14 maart 1994 geboren. Zijn titel is burggraaf Althorp (net een rang hoger dan baron en een graad lager dan graaf) en hij groeide met twee van zijn zusjes op in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad.

Als eerstgeboren zoon van Earl Charles Spencer, wordt de adellijke Louis na Charles’ dood de 10e Graaf Spencer. Best een flinke titel, met de bijbehorende status. Oja: en hij zal de landgoederen van papa erven. Ook best leuk. Louis is nu overigens student aan de Universiteit van Edinburgh. Mocht je nog een study abroad overwegen...

Op de foto met Nicki Minaj

Wie rapper Nicki Minaj volgt op Instagram, heeft al eerder kennisgemaakt met de knappe Lord. In 2016 bezocht de toen 21-jarige een concert van haar, waarna hij samen met haar op de foto ging.

Bekende zus

Zijn zus Lady Kitty Spencer is overigens geen onbekende in showbizz- en modeland. De 27-jarige blondine, die samen met andere zus Lady Eliza (25) en moeder Victoria Aitken door Louis naar binnen werd begeleid op de bruiloft, is model voor onder andere Dolce en Gabbana en verschijnt met haar outfits vaak in tijdschriften.

Louis heeft door de drie huwelijken van zijn vader nog een bups aan zusjes en een broertje: Lady Amelia Spencer (25) - het tweelingzusje van Lady Eliza, Lord Edmund Charles Spencer (14), Lady Lara Spencer (11) en Lady Charlotte Diana Spencer (5). Gezellig dus, aan de eettafel met kerst.

Aangezien prins Harry en Meghan gekoppeld werden door een vriendin van haar, rijst de vraag: wie koppelt jou aan deze Lord?  

BEKIJK OOK


Views

3k+

Likeability of 5

Zo maak je de mooiste reisfoto’s

Foto van 'Maartje Hensen'

23 MEI 2018

Grote kans dat jij ook iemand op je Facebook- of Instagram tijdlijn hebt die jaloersmakende reisfoto’s maakt. Die van jou kunnen er vaak niet aan tippen en met grote frustratie bekijk je toch nog een paar keer die perfecte foto’s. Oké, genoeg gekeken! Het enige waar je nu doorheen moet scrollen is dit artikel. Zo maak jij tijdens je volgende vakantie prachtige foto’s. Foto’s waar je Facebook-vrienden stik jaloers van worden!

Ook op je telefoon

Veel mensen denken dat een goede camera het geheim van een mooie foto is. En sorry, maar dat is niet waar. Natuurlijk zit er een kwaliteitsverschil tussen een foto met de camera van je telefoon en een digitale spiegelreflex. Maar, de camera’s van smartphones zijn tegenwoordig zo bizar goed.

Compositie

Naar mijn mening is het de invulling van de foto, wat een foto bijzonder maakt. Je kunt een spiegelreflexcamera hebben, maar als je foto’s geen goede compositie hebben, zijn het geen bijzondere foto’s. Zorg dus dat je foto interessant is om naar te kijken. En er is een aantal trucs om je foto interessant te maken!

Regel van derden

De belangrijkste regel voor fotografie is dat je je frame in derden moet verdelen. In negen vakjes dus eigenlijk. In de camera-app op je mobiele telefoon kun je ook vaak voor een raster kiezen.

Zorg dat je het object wat je fotografeert ,op een van de lijnen plaatst, of beter nog: op een punt waar de lijnen kruisen. Dit maakt je compositie een heel stuk interessanter dan wanneer je het object gewoon in het midden zet. Maar je kunt er ook voor kiezen om iets in het vakje rechtsonder te plaatsen, voor een dramatisch effect. Speel hier dus mee.

Belichting

Licht is ontzettend belangrijk voor een mooie foto. Het is belangrijk om met natuurlijk licht te werken. Je kunt bijvoorbeeld heel gave dingen doen met schaduwen, of silhouetten-fotografie met tegenlicht. Maar let erop hoe het licht valt. Ga geen selfies met tegenlicht maken, want dan zie je je gezicht niet.

Het allermooiste natuurlijke licht om foto’s te maken is tijdens het “gouden uur”: het uur rondom zonsopkomst en zonsondergang. De lucht kleurt hierbij in de meest sprookjesachtige kleuren. Het licht is dan ook zacht en lijkt wel goudkleurig. Een ander groot voordeel van foto’s maken rondom zonsopkomst: er zijn bijna geen andere toeristen. Tenzij je bij Angkor Wat bent…

Vind een verrassend perspectief

Eerlijk is eerlijk, bijna elke toerist heeft dezelfde foto van toeristische spots zoals de Eiffeltoren. Met een bijna identieke mensenmassa. In plaats van een “kijk ik hang zogenaamd aan de toren” of “haha, nu lik ik er zogenaamd aan”, waarbij je nog dertig andere mensen ziet, probeer eens een verrassende hoek te vinden! Dwaal door straten waarbij je de toren erbovenuit ziet torenen. Grote kans dat daar niet zoveel mensen staan én je foto is bijzonderder dan de meeste.

Schiet ook niet al je foto’s vanaf ooghoogte. Zoek gave dakterrassen op, of ga eens op de grond liggen en zie hoe het je foto uniek maakt!

Kijk aandachtig

Uiteindelijk moet je vooral een goed oog hebben voor mooie plaatjes. En een goed oog kun je ontwikkelen. Het is vooral belangrijk om met aandacht te kijken; vind de details. Maak eens een close-up en prop niet alles in je frame. Als je een plas of raam ziet: kijk of je een gave reflectie kunt vinden. Vergeet ook niet omhoog te kijken. Kerken hebben prachtige plafonds, maar ook hoge gebouwen kunnen er supertof uitzien als je omhoog kijkt.

Zelf op de foto

Onze beste foto’s zijn de meest spontane. Voor foto’s met ons erop, kiezen we vaak iets dynamisch. De reden: we houden niet zo van poseren. Zulke foto’s zijn ook leuk, maar niet-geposeerde foto’s en actiefoto’s zijn nog veel leuker – ook om te laten zien aan je buren of familie na afloop. Dus ga de volgende keer eens springend of rennend op je vakantie foto! En zoom niet teveel in, geef de omgeving de dominante rol in je foto!

Over de Reismeisjes

Als jonge - net afgestudeerde - twintiger weet je het: het is nu of nooit. Mijn vriendin en ik besloten voor 'nu' te kiezen, zeiden ons werk en appartement op en verkochten onze spullen. Klaar om op wereldreis te gaan en ook zulke jaloersmakende #travelcouple Instagramfoto's te maken. Een jaar lang hebben we door Azië gereisd en nu is het tijd voor het volgende avontuur: het continent Amerika. In mijn blogs voor Metro schrijf ik over onze avonturen en de beste plekken om te bezoeken. Ben je benieuwd naar meer, neem vooral een kijkje op onze website onceuponajrny.com.

BEKIJK OOK


like
user_eb7bdb30df70229d67808da1810f25b4efc5bd2e_avatar

Views

2k+