Erik Jonk
Erik Jonk Nieuws 17 jun 2017
Leestijd: 1 minuut

Wandelend de nacht in voor vluchtelingen

Vijfduizend Nederlanders vechten vannacht tegen de slaap tijdens het wandelen van een (bijna) marathon. Zij lopen 40 kilometer en halen zo geld op voor vluchtelingen die zijn opgevangen in eigen regio en verstoken zijn van basisvoorzieningen. Wereldwijd zijn op dit moment 65 miljoen mensen op de vlucht.

Drie steden

De achtste Nacht van de Vluchteling speelt zich af tussen Nijmegen en Arnhem, Rotterdam en Den Haag en in Amsterdam. Klokslag middernacht vertrekken 3 x 1500 deelnemers voor de genoemde lange wandeltocht. In de hoofdstad lopen nog eens 500 mensen vanaf het Westergasterrein (18.45 uur) 10 kilometer. Onder die deelnemers, die worden weggeschoten door Art Rooijakkers (Wie Is De Mol?) en binnengehaald door tv-presentator Johnny de Mol, zullen veel kinderen zijn. De ’10 van Amsterdam’ is een nieuwe afstand die Stichting Vluchteling heeft georganiseerd.

Bij de Westergasfabriek geven demissionair minister Lilianne Ploumen en Johnny de Mol om middernacht het startschot. In Rotterdam doet burgemeester Ahmed Aboutaleb dat samen met actrice/zangeres Hadewych Minis, In Nijmegen geven Jan Douwe Kroeske en directeur van Stichting Vluchteling Tineke Ceelen het startschot.

Naast Art Rooijakkers is acteur (en deelnemer) Waldemar Torenstra een van de gezichten en aanjagers van de Nacht van de Vluchteling. Hij bezocht dit voorjaar een gebied in Irak, waar veel vluchtelingen zijn opgevangen en waar het Irakese leger strijdt tegen IS. Metro zwaaide hem als partner van de Nacht van de Vluchteling in alle vroegte uit op Schiphol. Torenstra maakte vervolgens een aantal filmpjes voor Metronieuws.nl. Die zetten we hieronder nog eens op een rij.

Op dit moment, zaterdag 17 juni, is voor de Nacht van de Vluchteling 2017 1,4 miljoen euro opgehaald. Meer info vind je op www.nachtvandevluchteling.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.