Floor Gijsbertse
Floor Gijsbertse Lifestyle 24 nov 2016
Leestijd: 2 minuten

Aha, zo kom je aan een trillend oog(lid)

Je kent het vast. In het begin heb je het niet door, maar voor je het weet word je elk uur, elk kwartier of zelfs elke minuut lastiggevallen door zo’n akelig trillend ooglid. Prangende kwestie: hoe komen we eraan en hoe komen we er vanaf? Metro duikelde het antwoord op.

Een bibberend (een vooral een overtreffende trap van irritant) trillend ooglid komt vast iedereen wel bekend voor. Maar hoe komt het? De spiertjes in je ooglid trekken onwillekeurig samen en ontspannen omdat ze oververmoeid zijn, hier zit dus geen ritme of regelmaat in. Als je mazzel hebt, ben je er binnen een paar seconden vanaf, maar het kan ook een dag of een week aanhouden. Myokymia, zoals een trillend ooglid in dokterstermen genoemd wordt, kan veroorzaakt worden door verschillende zaken. Met als koplopers: stress en oververmoeidheid, schrijft dokter Burt Dubow op All About Vision.

Mogelijk oorzaken

De overige oorzaken kunnen zijn:

1. Overmatig computergebruik (door te lang staren naar het felle licht van je computerscherm worden je oogspieren moe),
2. Te veel cafeïne (en thee en frisdrank bevatten ingrediënten die de spierspasmes triggeren)
3. Alcohol (hierbij geldt hetzelfde als bij koffie), droge ogen (veroorzaakt door vermoeidheid, koffie en alcohol. Bij droge ogen zijn je ogen gevoeliger voor een trillend ooglid.)
4. Tekort aan voedingsstoffen (een tekort aan bepaalde stoffen en vitaminen zoals magnesium kan ervoor zorgen dat je ooglid gaat trillen)
5. Allergieën (mensen met allergieën hebben sneller jeukende, opgezwollen en waterige ogen. Wanneer je ogen worden droog gewreven kan ‘histamine’ vrijkomen in het ooglid waardoor een trillend ooglid kan ontstaan).

Tips

Op verschillende websites wordt beschreven dat je dit irritante getril het beste kunt verhelpen door je ooglid gedurende de dag zachtjes te masseren. Je kunt met een lauwwarm doekje op je ooglid proberen om de spieren te laten ontspannen. Zit je veel achter de computer? Dan kun je proberen of de 20-20-20 regel bij jou werkt. Dit houdt in dat je elke 20 minuten 20 seconden lang naar iets anders dan je scherm kijkt, dat zich op (minstens) 20 cm afstand bevindt.

Twijfel je echt aan de oorzaken van je trillende ooglid? Dan kan het nooit kwaad om je huisarts te raadplegen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.