Rens Oving
Rens Oving Nieuws 24 nov 2016
Leestijd: 3 minuten

Hertelling in Verenigde Staten komt stap dichterbij

Terwijl de hele wereld gewend probeert te raken aan Donald Trump als president, lijkt zijn verkiezing nog een staartje te krijgen. Woensdag kondigde presidentskandidaat Jill Stein, van de kleine Green Party, een crowdfundingactie aan om een hertelling af te dwingen in drie staten. Een dag later had ze al miljoenen opgehaald.

The Stein/Baraka Green Party Campaign is launching an effort to ensure the integrity of our elections. We are raising…

Gepostet von Jill Stein am Mittwoch, 23. November 2016

De campagne van de Amerikaanse Green Party claimt dat er in Wisconsin, Michigan en Pennsylvania voldoende aanwijzingen zijn dat er onregelmatigheden in de uitslag zitten. „Sommige stemcomputers in Wisconsin mogen in Californië niet meer gebruikt worden omdat ze kwetsbaar zijn voor hackers”, zo schrijven ze in een persbericht.

https://twitter.com/KaivanShroff/status/801659259775840256

Donderdagmiddag had Stein al bijna 3 miljoen dollar bij elkaar. Dat zou genoeg moeten zijn om in Wisconsin een hertelling aan te vragen. Dat moet dan voor vrijdag 25 november officieel gebeuren. Het indienen alleen kost 1,1 miljoen dollar. De verwachting is dat daar nog 2 tot 3 miljoen dollar aan advocatenkosten bijkomen.

Om ook in Michigan en Pennsylvania te hertellen is nog zo’n 2 tot 5 miljoen dollar extra nodig. Daar heeft Stein nog even de tijd voor, in Pennsylvania moet een hertelling voor 28 november worden aangevraagd. In Michigan kan dat tot de dertigste.

Computer gehackt?

De opmerkelijke stap van de Stein volgt na een oproep van computerexperts aan het adres van Hillary Clinton om een hertelling te vragen. Bewijs dat er computers gehackt of gemanipuleerd zijn, is er niet. Maar in de drie staten waar het nu om gaat, zouden statistische onregelmatigheden kunnen wijzen op een probleem met de stemcomputers.

Clinton deed het namelijk opmerkelijk veel slechter in districten waar met computers werd gestemd in vergelijking met gebieden waar biljetten werden gebruikt. Om elke twijfel weg te nemen, is een hertelling noodzakelijk, zo was hun boodschap. Die boodschap stuit op veel scepsis. Veel meer dan een onderbuikgevoel weten zij als bewijs niet aan te dragen, luidt de kritiek. Ook zou het volgens statistici wel meevallen met het verschil in stemmen.

Kan Clinton winnen?

Clinton haalde in het hele land 2 miljoen meer stemmen dan Trump, maar verloor de verkiezingen. In de staten waar Stein nu wil hertellen, was het verschil tussen de twee erg klein. Mocht Clinton na hertelling alle drie alsnog winnen, dan zou zij alsnog president zijn. Maar zowel Clinton als de Democratische Partij hebben geen enkele interesse getoond in een hertelling.

Stein dus wel, al is het niet haar bedoeling om Clinton aan de winst te helpen. Ze doet het ook niet om zelf te winnen, want die kans is uitgesloten. „De hertelling gaat over de integriteit van de verkiezingen. We willen duidelijk maken hoe onbetrouwbaar het kiessysteem is. […] Het verzekeren dat iedere stem telt, is een eerste stap in het proces om onze verkiezingen democratischer te maken.”

De Green Party heeft als kleine partij veel last van het ‘winner takes all’-principe in de Verenigde Staten. Hervorming van het kiessysteem staat daarom hoog op hun verlanglijst.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Hertelling in Verenigde Staten komt stap dichterbij
Sluiten