Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Binnenland 24 nov 2016
Leestijd: 1 minuut

Aantal aanhoudingen Amsterdam flink gedaald

Het lijkt erop dat onze hoofdstad een stukje veiliger wordt, want voor het eerst in vijftien jaar tijd is het aantal aanhoudingen in Amsterdam op jaarbasis gedaald tot onder de 30.000. De meeste arrestanten (88 procent) zijn man. Vijf jaar geleden stond de teller nog op ruim 40.000. Dat blijkt uit het jaarboek Amsterdam in cijfers 2016, dat donderdag werd gepresenteerd.

De daling komt overeen met het beeld dat de criminaliteit in de regio Amsterdam- Amstelland de laatste jaren afneemt. Het is nog niet overal in Amsterdam even veilig, zo vinden er in buurten als de Wallen, een deel van de grachtengordel en de omgeving van De Weteringschans veel zogenaamde high-impact-misdrijven (HIC), diefstallen en overlast plaatst. HIC’s zijn misdaden met een grote impact op het slachtoffer en de omgeving, voorbeelden zijn straatroof, woninginbraak en overvallen.

De Wallen, Amsterdam. Foto: ANP

In het jaarboek staat verder dat de Amsterdamse bevolkingsdynamiek toeneemt. Het aantal inwoners stijgt, maar ook het aantal verhuizingen neemt toe, steeds meer inwoners verruilen de stad voor een nieuwe woonplaats in de regio. Op 1 januari 2016 telde Amsterdam 834.713 inwoners, 12.441 meer dan in 2015, zo is te lezen op de website van de Gemeente Amsterdam.

Luchtkwaliteit Amsterdam nog niet goed

Op het gebied van luchtkwaliteit valt nog veel te verbeteren, met name de concentratie stikstofdioxide moet verder omlaag. Op bepaalde plekken in de stad wordt de Europese norm die sinds 1 januari 2015 geldt, waarbij de concentratie nergens hoger mag zijn dan 40 microgram per kubieke meter lucht, niet gehaald. Opvallend is verder dat het aantal bromfietsen en snorscooters de afgelopen vijf jaar met zo’n 10.000 is gegroeid. Dat is een toename van 20 procent tot bijna 60.000 brommers en scooters. Het aantal geregistreerde auto’s is de afgelopen vijf jaar met 4 procent toegenomen tot 231.000.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Aantal aanhoudingen Amsterdam flink gedaald
Sluiten