Elselotte Smink
Elselotte Smink Lifestyle 5 aug 2016
Leestijd: 3 minuten

Spierpijn? Deze zes tips helpen je bij het herstel

Ben jij iets te enthousiast geweest tijdens je bootcampklasje? Met verzuurde spieren en pijnlijke benen als gevolg? Geen zorgen: Metro Lifestyle zocht enkele tips voor je op die de spierpijn verzachten.

Een beetje uit oma’s trukendoos, de medische wereld en de homeopathische geneeskunde. Gebruik ze allemaal tegelijk of apart en hopelijk verdwijnt de pijn als sneeuw voor de zon.

Hoe het ontstaat

Even een kleine opfriscursus over het ontstaan van spierpijn. Wanneer je bewegingen maakt die je normaliter niet vaak uitvoert, of door het intensiever uitvoeren van deze bewegingen, krijg je er last van. Er hoopt zich dan namelijk melkzuur op in je spieren, dat niet makkelijk afgebroken kan worden. Dit veroorzaakt de pijn.

1. Rustig bewegen

Waarschijnlijk lig je met pijn het liefste doodstil in je bed, maar dat bevordert de genezing niet echt. Wat je beter kunt doen, is rustige activiteiten ondernemen. Een korte (langzame) wandeling, zwemsessie of een stukje fietsen zorgt voor een verhoogde doorbloeding in de spieren en sneller herstel.

2. Koud bad

Voor de diehards: volgens bronnen zou het kunnen helpen vlák na het sporten een koud bad of koude douche te nemen. Reden? De kou knijpt de bloedvaten samen en wanneer je weer warm wordt, gaan deze open staan. De doorbloeding wordt zo verhoogd. Misschien een tip om deze truc uit te proberen op een zwoele zomeravond?

3. Pijnstillers

Een paracetamol of ibuprofen kán de pijn in grote mate verlichten. Pas hier wel mee op. Als je de pijn namelijk helemaal niet meer voelt, doe je misschien meer dan je eigenlijk kunt. Resultaat: nóg meer pijn. Een goed alternatief voor pijnstillers zijn (homeopathische) sprays en zalfjes. Waaronder Spiroflor, Tijgerbalsem en Arnicazalf. Deze sprays en zalfjes zeggen door middel van verwarming of verkoeling het spierleed te kunnen verlichten.

4. Warme temperaturen

Zoals je hebt gemerkt, is de pijnverlichting grotendeels te danken aan een snellere doorbloeding. Iets wat hier ook voor kan zorgen, is het nemen van een warme douche, sauna of (stoom)bad. Voeg een scheut badolie of welriekende douchegel aan je sessie toe en maak er zo een ultiem relaxmomentje van.

5. Plaatselijk koelen

Als een bepaalde spier lokaal is gekneusd, kan je deze plek koelen met ijsklontjes. Wikkel ze in een theedoek en houd de bundel om de drie of vier uur even tegen de spier. Het kan helpen tegen de zwelling!

6. Massagepraktijken

Voor wie snel weer op het sportbeen wil zijn, kan een partner vragen de spieren even te masseren met een massageolie. Werkt ook pijnverlichtend én ontspannend. Wel moet je masseur enigszins weten waar hij/zij mee bezig is: met een verkeerde massage kan je immers juist extra schade toebrengen. Ga in dat geval naar een (sport)masseur.

https://www.instagram.com/p/BCpIpbYJU_3/

Voorkomen is beter

Natuurlijk zijn er ook tips om te zorgen dat de spierpijn om te beginnen al minder erg is. De boel rustig opbouwen, bijvoorbeeld. Ook een schaaltje kwark of yoghurt (eiwitten!) na je training kan spierpijn soms voorkomen, schreven we al eerder. Bovendien moet je nooit vergeten vóór het sporten je spieren op te warmen en af te sluiten met een cooling down.

Heb jij een gouden tip tegen pijnlijke spieren? Laat het ons weten!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.