Rens Oving
Rens Oving Sport 5 aug 2016
Leestijd: 2 minuten

‘De Spelen hebben Rio weinig goeds gebracht’

Het had een groot Braziliaans feest moeten zijn, maar overal waar het olympisch vuur de afgelopen dagen kwam, was er protest. Boze Cariocas probeerden zelfs met water de vlam te doven.

Journalist Max Westerman, die al jaren in Rio woont, dook in de puinhopen van de Spelen en schreef voor tijdschrift Maarten! een stuk over de woede in Rio de Janeiro.

Waarom zijn de inwoners van Rio de Janeiro zo boos?

Er leeft enorme frustratie onder de bevolking. Een grotere meerderheid vindt het hele project hartstikke zonde van het geld. Zeker in een land waar nog zoveel mis is met het onderwijs, de gezondheidszorg en de infrastructuur.

Er was toch ooit beloofd dat de criminaliteit en krottenwijken aangepakt zouden worden.

Er is van alles beloofd, maar niets is waargemaakt. De politie is jaren geleden begonnen met het binnentrekken van de favela’s, dat is waar. Maar inmiddels passen ze daar steeds meer dodelijk geweld toe. Daarnaast zou de infrastructuur in de favela’s worden verbeterd. Maar van de beloofde waterleiding en riolering is niets terechtgekomen. Neem het vervuilde water van de Baai van Guanabara. Er is nooit echt geprobeerd om dat schoon te krijgen.

Is de stad er wel klaar voor?

Het zullen vast leuke Spelen worden, zeker voor de sporters die eraan meedoen. Brazilianen kunnen misschien niet zo goed plannen op de lange termijn, maar daarom zijn ze wel meesters in het oplossen van acute problemen. Alle klachten die je de afgelopen dagen hoorde, zullen wel opgelost zijn. En ook de Cariocas zullen zich best vermaken. Ze houden hier van een feestje en zullen hun uiterste best doen om alle buitenlandse gasten een warm welkom te heten.

En als het feest voorbij is?

Dan komt de kater. Uiteindelijk is er bijna geen enkele stad beter geworden van het organiseren van de Olympische Spelen en Rio de Janeiro is dat zeker niet. Er is 20 miljard dollar uitgegeven aan zaken die de stad eigenlijk niet nodig heeft. Om een metrolijn aan te leggen die twee rijke wijken met elkaar verbindt, is bijvoorbeeld bezuinigd op de rest van het openbaar vervoer. De bevolking is eigenlijk slechter af.

Wie profiteren er wel?

Het meeste geld is terechtgekomen bij een 92-jarige vastgoedmagnaat en projectontwikkelaar die eigenaar was van de grond waarop gesport wordt. Hij bouwde het olympisch dorp en gaat dit na de Spelen verkopen als luxeappartementen. Hij geeft ronduit toe dat hij er een wijk voor de elite van wil maken. Ondertussen zijn er 30.000 arme mensen uit hun huis gezet en gedwongen om naar andere wijken te verhuizen.

Huizen gaan tegen de vlakte bij het Olympisch dorp. Foto:EPA

En het IOC natuurlijk. Daar wordt goed verdiend aan het evenement. De Spelen waren ooit een mooi idee, maar de problemen in Rio laten zien dat het evenement misschien wel te groot is geworden, het is zijn doel voorbijgeschoten. Eigenlijk kan zo’n geldverslindend project op de huidige manier niet blijven bestaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.