Floor Gijsbertse
Floor Gijsbertse Lifestyle 18 aug 2016
Leestijd: 1 minuut

Oeps, dit gebeurt er als je in het zwembad plast

„Als je in het zwembad plast, dan wordt het water groen", hebben jouw ouders je dat vroeger wijs gemaakt om te voorkomen dat je het zwembad als wc gebruikte? Dat is lariekoek, maar er zijn genoeg andere redenen waarom je beter niet in het zwembad kunt plassen.

De Amerikaanse organisatie American Chemical Society legt op hun YouTube-kanaal Reactions uit waarom plassen in het zwembad naast héél smerig ook heel schadelijk kan zijn. Want anders dan bij de zee, bestaat zwembadwater uit veel meer stoffen dan alleen maar water en zout. Want zwembadwater is stilstaand water en onnatuurlijk water, waar gevaarlijke beestjes zoals salmonella, E.Coli (de poepbacterie) en giardia een feestje in kunnen bouwen. Daarnaast zit er urine, zweet en vuil in het water. Dit is waarom chloor in het zwembadwater wordt gedaan, waardoor het water wordt gedesinfecteerd.

Maar urine en chloor zijn geen beste vrienden voor onze huid en onze ogen. In urine zit namelijk de stof ureum, dit is een afvalproduct. Wanneer deze stof vrijkomt in chloor, ontstaat er een chemische reactie genaamd ‘stikstoftrichloride’. Deze stof is verantwoordelijk voor die scherpe geur in zwembaden. Maar hoe vaak ben je na het zwemmen met prikkende ogen en huiduitslag huiswaarts gekeerd? Juist. Dit zijn gevolgen van de stof stikstofrichloride. Maar ook mensen die kampen met astma moeten oppassen met deze stof. Volgens de makers van de video, krijg je hier pas last van als je uren achter elkaar in het water doorbrengt. Zoals topzwemmers en professionele wedstrijdzwemmers.

Dus, moet je plassen, ga dan vooral even naar het toilet. Anders bezorg je je zwemgenoten (en jezelf) heel wat nare kwaaltjes.

Bekijk de video waarin alles over deze chemische reactie wordt uitgelegd hieronder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.