Evie Westland
Evie Westland Lifestyle 22 jul 2016 / 09:36 uur

Zomerdrama: fruitvliegjes, hoe kom je ervan af?

Het kwik stijgt en daar hoor je ons echt niet over klagen. Eindelijk zomer! Toch brengen deze temperaturen ook nadelen met zich mee. Ze komen in groten getale en terroriseren huis en haard: fruitvliegjes.

Waar de beesten precies vandaan komen, Joost mag het weten. Ineens zijn de ongewenste indringers daar en nemen ze je keuken over. Als hongerige hyena’s vallen ze aan op de bananen in de fruitmand en wroeten ze door je vuilnis.

Waar komen de beesten vandaan, en belangrijker nog: hoe kom je er weer van af? Metro Lifestyle zocht één en ander voor je uit.

Voortplanten

De reden dat fruitvliegjes met zovelen tegelijk zijn, is omdat ze zich als een razende voortplanten. Per dag kunnen de vrouwtjes zo’n honderd eitjes leggen, en in totaal wel negenhonderd. Zaak is dus om zo snel mogelijk in te grijpen als je de beesten spot.

Het is lastig om de fruitvliegjes bij deze temperaturen te voorkomen. Meestal komen ze naar binnen, afgaand op de geur van (rottend) fruit en alcohol. Goed je keuken opruimen is dan ook een must. Let zeker op de volgende zaken:

  • Bewaar fruit en groente deze dagen in de koelkast.
  • Gooi afvalzakken direct weg.
  • Laat geen vieze vaat op het aanrecht staan.
  • Breng wijn- en bierflessen direct naar de afvalbak.

View this post on Instagram

#DrinkGuards are a #necessity for any #outdoorevent this summer. No more wasps in your drinks or #fruitflies in your #wine. #silicone #byebyefly #wineguard #drinks #drinkcovers #wineglasscovers #cottagelife #glamping #camping #wineguard #fruitflyproblems #fruitfliesinwine #problemsolved #nobugsinmywine

A post shared by WineGuard® (@wine_guard) on

Bestrijden

Ondanks alle inspanningen, is een plaag niet altijd te voorkomen. Zoals eerder gezegd, is het daarom zaak meteen in te grijpen als de beesten al rondzwermen. Je kunt gemakkelijk zelf één van de volgende vallen maken om de vliegjes te bestrijden:

  • Vul een petfles met een laagje azijn (of bijvoorbeeld wijn). De vliegjes kunnen hier wel makkelijk in, maar niet zo gemakkelijk weer uit. Eventueel kun je een A4’tje oprollen en met een grote opening aan de buitenkant in de fles stoppen. Zo kunnen de vliegjes er helemaal moeilijk weer uit.
  • Vul een schaaltje met een beetje water, witte natuurazijn en afwasmiddel. Roer het geheel door elkaar zodat er schuim ontstaat. De vliegjes komen daar op af en sterven een verdrinkingsdood. Eventueel kun je hier nog vershoudfolie overheen doen, waarin je kleine gaatjes prikt.
  • Hetzelfde kun je doen met een bakje stroop.
  • Stofzuig je keuken én aanrecht! Hierdoor neem je de overgebleven eitjes mee die je niet met het blote oog ziet.

View this post on Instagram

In the battle against fruit flies in the office, I constructed a trap yesterday that is claiming kills. Let the bodies hit the floooooooooor!!! #BronxScienceProjects #nerdsrule #science #fruitflies #insectwarfare

A post shared by Andre Cole (@andrecole) on

Heb jij nog handige tips tegen fruitvliegjes? We horen ze graag!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zomerdrama: fruitvliegjes, hoe kom je ervan af?
Sluiten