Alice Boothby
Alice Boothby Lifestyle 5 jul 2016

Hoera! De bikini is vandaag 70 geworden

De bikini was vroeger helemaal niet zo vanzelfsprekend. Précies zeventig jaar geleden zag onze favoriete zomeroutfit het levenslicht en dat zorgde voor een heuse revolutie.

Het waren twee Franse ontwerpers die in hetzelfde jaar bijna tegelijkertijd een bikini ontwikkelden: Jacques Heim introduceerde een tweedelig badpak in mei 1946 en Louis Réard stuurde een paar weken later, op 5 juli, een 19-jarige erotische danseres de Parijse catwalk op in een bikini, het enige model dat daadwerkelijk durfde. De wereldpers dook op zijn ontwerp.

Réard vernoemde zijn badkleding naar een eiland waar de Amerikanen een atoombom op hadden getest: Atos Bikini. Met zijn nieuwe kledingstuk hoopte Réard vurig op een explosief succes.

https://www.youtube.com/watch?v=AZ6mOC4uSX4

Ursula Andress zwoel de zee uit

Daar hebben beide heren even op moeten wachten, want niemand durfde zich toentertijd in een bikini te wagen. Bikini’s werden verboden aan de kust van de Franse Rivièra, de Paus Pius XII was er niet over te spreken en bij Miss World-verkiezingen werd de bikini verboden.

De bikini had een nogal louche imago en het was onder anderen Brigitte Bardot die bijgedragen heeft aan de bikini, toen zij ‘m durfde te dragen tijdens het filmfestival in Cannes. De allereerste keer dat een bikini op film te zien was, was tijdens de beroemde James Bond-scène waar Ursula Andress zwoel de zee uit komt lopen tijdens de film Dr. No (1962).

Badpak vs. bikini

Daarna is de populariteit van de bikini flink toegenomen: na de James Bond-film omarmden feministen de bikini en begonnen Hollywoodsterren als Marilyn Monroe en Jayne Mansfield deze te dragen. In de jaren tachtig was de bikini niet weg te denken van het strand en inmiddels heeft de bikini het gewonnen van het bakpak en zijn ze in alle soorten, maten en kleuren verkrijgbaar.

De redacteuren van Metro Lifestyle zijn er al over uit welke bikini zij dragen deze zomer:

  • Floor: chloe – arcadia blue bikini , her. 105 euro
  • Alice: Bikinitop, H&M, 14.99 euro / Bikinislip, H&M, 12.99 euro
  • Elselotte: Bandeaubikinitop, H&M, 14.99 euro / Bikinislip, H&M, 9.99 euro

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Hoera! De bikini is vandaag 70 geworden
Sluiten