Metro
Metro Nieuws 5 jul 2016 / 15:22 uur

Tot 16 jaar celstraf voor terroristen Verviers

De leden van de in januari 2015 in het Belgische Verviers opgerolde terreurcel krijgen celstraffen van dertig maanden tot zestien jaar. De rechtbank in Brussel oordeelde dinsdag dat de verdachten een aanslag wilden plegen in België, zeer waarschijnlijk op vliegveld Zaventem bij Brussel.

Volgens de rechter had de cel via tussenpersoon Abdelhamid Abaaoud continu contact met IS in Syrië. Abaaoud wordt beschouwd als een van de hoofdrolspelers van de aanslagen in Parijs in november 2015. Hij ontkwam, maar werd enkele dagen later in een voorstad van Parijs gevonden en doodgeschoten.

Uniformen

Bij de inval in een gehuurde woning in Verviers vond de politie wapens, politie-uniformen en springstof. Twee verdachten werden doodgeschoten.

In een door Abaaoud gehuurd huis in Athene is een mobieltje gevonden met schetsen van een aankomsthal en een man met een bagagewagentje, waarbij ‘bom’ en ‘Zaventem’ stonden vermeld.

Aanslag

Op 22 maart dit jaar vond dan toch een terreuraanslag op Zaventem plaats. Hierbij vielen 31 dodelijke slachtoffers en 270 gewonden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tot 16 jaar celstraf voor terroristen Verviers
Sluiten