Floor Gijsbertse
Floor Gijsbertse Lifestyle 25 jan 2016

Aha, daarvoor is dat minizakje van je spijkerbroek

Iedereen heeft wel een spijkerbroek in de kast liggen. En waar je soms de kontzak of de voorzak nuttig kunt inzetten om je telefoon of portemonnee in op te bergen, is dat kleine gekke zakje aan de voorkant niet zo praktisch. Maar vroeger wel!

Zakken maar

Een gemiddelde spijkerbroek is gezegend met vijf praktische zakken: twee kontzakken, twee aan de voorkant en een klein minizakje in een van de twee voorste zakken. Maar wat kan daar eigenlijk in? Klein- of briefgeld, een labello, een haarschuifje? Niet veel in ieder geval. En dan is het altijd nog maar de vraag of je het er weer uit kunt peuteren.

Maar het zakje zit er niet zonder reden, en heeft een historische achtergrond. ’s Werelds bekendste jeansmerk Levi Strauss & co schrijft op hun website dat voordat de spijkerbroek hip werd, jeans functioneel werden gebruikt als stevige werkbroeken. Met name rond het jaar 1800 gingen mannen massaal in een spijkerbroekje richting het werk. Maar dat kleine zakje dan? „In die tijd gebruikten de mensen nog zakhorloges. In een grote zak ging deze snel stuk, daarom kwam er een klein en strak zakje bij”, schrijft het label op hun website. Raadsel opgelost.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Aha, daarvoor is dat minizakje van je spijkerbroek
Sluiten