Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Nieuws 25 jan 2016 / 11:09 uur

1 miljoen Nederlanders in 2014 depressief

Voor veel Nederlanders is 2014 niet zo’n lekker jaartje geweest. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft 8 procent van de Nederlanders van 12 jaar en ouder dat jaar een depressie gehad, zo wordt maandagmorgen bekendgemaakt. Dat komt neer op ongeveer 1 miljoen landgenoten.

Midlifecrisis

Uit het CBS-onderzoek blijkt dat meer vrouwen (9 procent) een depressie hadden dan mannen (6 procent). Hoewel best veel jongeren al een depressieve periode moeten overbruggen, is de middelbare leeftijd – vooral 40-49 jaar – de meest deprimerende periode. Na de midlifecrisis neemt het aantal depressievelingen af. Bij 65-plussers is het percentage wel altijd nog 6 procent. Kinderen tot 16 jaar behoren tot de minst depressieve groep: 1 procent van hen sleurt zich door een rottijd.

Wie wil zien of mensen in jouw provincie gelukkig zijn en welk cijfer zij geven: kijk op deze CBS-geluksmeter.

Eerder werd al duidelijk, CBS onderzocht dat over het jaar 2013, dat vrouwen in Nederland twee keer zo vaak antidepressiva krijgen verstrekt als mannen. Het aantal personen dat antidepressiva krijgt neemt toe met de leeftijd.

Opleiding

Het CBS bekeek ook het opleidingsniveau van mensen met een depressie. Van de Nederlanders van 25 jaar en ouder met minimaal een HBO-master zegt 3 procent in 2014 een depressie te hebben gehad. Van de mensen met alleen basisonderwijs is dat vijf keer zo veel. Laagopgeleiden krijgen vaker antidepressiva voorgeschreven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
1 miljoen Nederlanders in 2014 depressief
Sluiten