Ouderschap

Willem Meester 23 mei 2017

Voordat je eraan begint, zo gelukkig mag zijn of het je overkomt, hoor je voornamelijk positieve berichten. Ik ben er ondertussen achter, dat al deze berichten kloppen.

Je geniet van je kroost. De ongrijpbare grote hoeveelheid liefde die er vanaf de eerste seconde is, is er echt. En het klopt, dat je in huilen uitbarst op het moment dat je kleine monster op de wereld verschijnt. Je hebt niets anders nodig dan dat ze gezond en gelukkig zijn. Je ruimt inderdaad met liefde kots en diarree op. En ja ook jij zult lachen wanneer je wordt ondergezeken.

Dan is er ook nog zoiets als trots. Eerst ben je enorm trots wanneer ze huilen, plassen, kakken, wanneer ze je aankijken, geluidjes maken, lachen, reageren, kruipen, zitten, lopen, praten, rennen, springen en voor de zoveelste keer de witte muur met potlood versieren.

Dat klopt allemaal. Wat veel mensen alleen vergeten is dat de medaille ook een andere kant heeft. Je ziet op Facebook geen foto’s van kinderen die de babyphone in het water gooien, je ziet op Instagram niet weer een foto van een kind dat ziek is van de koortslip en zichzelf onder smeert met Sudocrem. Je ziet op Twitter geen beelden van kinderen die midden in de nacht huilen van de kiespijn. #Houdaubjekopdicht

Je kunt niet altijd aardig zijn, je kunt niet altijd Facebookwaardig zijn. Jij gaat namelijk fouten maken. Waarschijnlijk dezelfde fouten wel meerdere keren. Ook jij laat je kind een keer van de commode vallen of vergeet dat de Maxi Cosi nog op het dak staat.

Maar weet dat dit erbij hoort. Niets in het leven kan altijd maar positief zijn. Altijd positieve mensen zijn onbetrouwbaar op de vlucht en luisteren naar K3 voor het slapen gaan. Zij ontkennen de problemen die onontkoombaar zijn.

Je bent wel zelf in staat om te kiezen hoe je omgaat met een situatie. Wanneer je al 36 uur wakker bent, ziek, hoofdpijn hebt en eindelijk voelt dat je in slaap valt en de jongste zet haar keel op, dan is dat gewoon een kut moment.

Klaar.

En dat mag je dan ook vinden. Je bent dan even niet positief, wat prima is.

Scheld de kat van de buren uit, geef een trap tegen die wasmand die altijd op de verkeerde plek staat en schud het negatieve van je af. En als je dat nog niet gedaan hebt, wanneer het niet lukt, gebeurt dat wel wanneer je het kindje in je handen hebt.

Je moet wel.

Het zijn je fucking kinderen. Daar ga je voor door het vuur. Dat heb jij samen met een ander wezen gemaakt. Dat is liefde in zijn puurste vorm. En ja, liefde doet soms pijn.