Lezerscolumn

pen icon

sonjavandenende

De vluchtelingencrisis alles vooraf gepland!

8 NOV 2015

Je leest het elke dag om je heen , in de reguliere media, duizenden vluchtelingen zullen Europa, zo ook Nederland overspoelen, vandaag nog, de E.U. verwacht 3 Miljoen extra in 2016!
Heeft iemand zich weleens afgevraagd, waarom er toch zoveel vluchtelingen komen opeens!! We horen allen de officiële versie van de politiek en de media. Maar niemand legt uit hoe het komt, of hoe het op te lossen!!
Het begon met Irak, eigenlijk Afghanistan, Eritrea (waar de meeste Nederlanders niet van gehoord hebben) en nu dan Syrië.

De oorlogen in bovengenoemde, zijn vooraf gepland, jazeker, aangekondigd door George W. Bush, de “Axis of Evil ” speech 29 Januari 2002 , vergeet dit niet…En inderdaad het plan loopt voorspoedig, totdat onverwachts Rusland in grijpt en Amerika voor gek zet in Syrië. Rusland het land dat allang gedemoniseerd wordt door m.n. Nederland, door de MH-17, waar het bewijs nog niet voor gevonden is!Maar terugkomend op de vluchtelingen…Eerst zaten ze in kampen rondom Syrië, Turkije, Jordanië en Libanon..Turkije heeft nu op een dealtje gegooid met Europa, met de EU en krijgt 3 miljard voor het vluchtelingenprobleem..Echter is Turkije al maanden zo niet een jaar lang al bezig de vluchtelingenkampen te ontruimen, d.m.v. de zogenaamde gematigde rebellen (die overigens nooit bestaan hebben, vanaf het begin was er geweld van hun kant op de Syrische bevolking en soldaten).

Strategische georganiseerde migratie, wapen van terreur:
Na het lezen van de titel, kun je denken dat het niet beschrijft waarmee Europa onlangs is geconfronteerd: de honderdduizenden vluchtelingen, zowel slachtoffers van de ontberingen van burgeroorlogen en opportunisten, de invasie van de Balkan over land en over zee en vervolgens verder over weg , proberend om rijkere landen als Duitsland, Frankrijk en Scandinavië bereiken met alle mogelijke middelen.

Concluderend: Het is een vooropgezet plan, ontwikkeld in de VS, om Europa zwak te maken, dit gebeurd op alle fronten: de vluchtelingen, het volkswagenschandaal, voor het schandaal had Duitsland één van de sterkste economie van Europa, Volkswagen de meest verkochte auto en daar moest de VS natuurlijk een stokje voor steken. Nu keldert de welvaart naar een dieptepunt, het bijna failliete Volkswagen concern, met als gevolg werkeloosheid, tel daarbij op de stroom vluchtelingen!!

Europeanen moeten nu wakker worden en deze waanzin bestrijden!

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Nejra Burzic

Ik eet graag alleen mijn lunch.

19 SEP 2019

Goed, de titel zegt het eigenlijk al, maar ik vind het zeker niet erg om dit nog een keer te herhalen: ik vind het echt dikke prima om alleen mijn lunch te eten. Ongeacht of dit op werk is, of dat ik ergens in een restaurantje alleen zit te knabbelen aan mijn hotwings.

Alleen eten gaat niet meer over isolatie. Het gaat om tijd met jezelf doorbrengen en niet geforceerd smal talks hoeven te doen met Gerda over haar nieuwe goudvis. Ik heb niks tegen Gerda en haar goudvis, maar soms is alleen zijn toch even chill. Vooral als je acht uur lang achter je bureau moet zitten, met negen andere collega's. Ik durf de term 'self-care' niet aan te gebruiken, maar kom op.. You just saved yourself from Gerda.

Daarnaast is alleen eten fijn, omdat je lekker zelf kan kiezen waar (!) je gaat eten en hoe lang je er blijft zitten. Je houdt dus alleen maar rekening met jezelf. Is dat niet heerlijk? En toch zijn er genoeg mensen die je maar scheef aankijken als je zegt dat je wel eens alleen eet. Of nog erger, van die mensen die je dan raar aankijken alsof je een patatje sneu aan het wegstoppen bent. Ik hou gewoon van friet met extra mayo oké, niks vreemds aan.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Metro

On Fire

Stuur hier jouw lezerscolumn in!

12 JUN 2019

Ben jij een goede schrijver? Stuur je column in via onderstaande groene knop of klik hier. Om de column in te kunnen dienen moet je wel een account aanmaken. Dan kan via de homepage rechts onder het menu.

Onze redactie controleert jouw column en plaatst het online. Vervolgens kan het stemmen beginnen!

Let op! Stemmen op lezerscolumns gaat voortaan met emoji’s. Zorg dat je veel positieve emoji’s krijgt op jouw column en je maakt kans om column van de dag te worden. Jouw column komt dan ook in de krant en je krijgt 50 euro.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelovedislike
user_430e611cc5c1d503b3eb79b2c5ba3a2825b59127_avataruser_159ae67af55967da68dd5ddbe7b2b6ea54316185_avataruser_e07f1f18098afc4074a885b141e9f566e328c6d5_avatar

+100


pen icon

Cale columns

Likeability of5

Make Love not War on Drugs

19 SEP 2019

Wat is het verschil tussen een aangeschoten collega die een leuk personeelsfeestje beleeft en een andere die licht stoned op datzelfde feestje geniet van het ska-bandje? Wat is er anders aan oudtante Pollewop die wat tipsy van de advocaat giechelt tegen haar nichtje, die een lachkick krijgt van haar plakje spacecake? Het verschil is er niet in beleving, gebruik of misbruik, nee, het verschil is dat het ene genotmiddel legaal is, de andere niet.

Hoe kun je een niet legitieme drugsbaron transformeren tot legitieme Hertog Jan? Waarom komt na die vraag vaak een primaire afwerende reactie, of zelfs een weigering om er ook maar over na te denken? Omdat het onbekend terrein is? Niet gewend en nooit geprobeerd? En dus maar verbieden, dan doen we alsof het niet bestaat. Dat laatste kun je niet meer volhouden, want de criminele hoek waarin het dan terechtkomt leidt tot onbeheersbare toestanden. Afrekeningen in het circuit, geweld, afpersing en uitbuiting. Maffiapraktijken.

Waar in de roaring twenties Al Capone rijk werd omdat jarenlang Amerika werd drooggelegd van alcohol, is er nu een Redouan T, die zijn slagen kan slaan omdat wiet nog steeds illegaal is. De hipsters van nu vinden het prachtig om zelf biertjes te brouwen, thuis bedacht en uitgevoerd, maar zelf cannabis kweken mag dan weer niet. Raar dat een overheid, gekozen door mensen, diezelfde mensen verbiedt wat ze willen hebben. Want dat ze het willen hebben is evident: zonder vraag geen aanbod. Als de vraag zo groot is, zoals met alcoholische versnaperingen, dan kan een overheid het niet verbieden. En dus werd de drooglegging in de VS ook weer teniet gedaan.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_b0d9c53d19a696eabab7821f9736a9e7f1240c94_avatar

pen icon

Diana Kerstens

Berenbel versus Bearspray

19 SEP 2019

Lake Louise is mooi.
Maar we weten (van 17 jaar geleden) nóg mooier van bovenaf.
We willen graag de wandeling nog eens maken, maar mijn angst voor beren is zeker gegroeid..
De berenbel die destijds gekocht is gaat zeker weer mee op route.
“De berenbel waarschuwt op afstand voor jou aanwezigheid zodat beren niet schrikken”
Als we net voor aankomst nog twee zwarte beren zien, is mijn angst weer bevestigd.
We gaan lopen en kijken wel hoever mama “durft”.
Ik voel n lichte druk..
De berenspray, die aangeraden word, is volgens manlief alleen maar “geldklopperij en bangmakerij”
En heel eerlijk, als er n beer voor mijn neus staat, weet ik écht niet meer wat te doen bij een bruine, een zwarte of grizzly, laat staan dat ik ergens onderin de rugzak nog de berenspray moet gaan zoeken, dan moet ik nog de veiligheidspen eraf halen, armen strekken, iets boven de beer richten en sprayen én letten op de windrichting, want anders ga ik zelf knock-out..
Ik zie de beren echt niet even hun “broodje smeren” en wachten tot ik klaar ben met mijn rugzak leeg te halen en overga in actie..
Wie heeft überhaupt dat liedje ooit verzonnen?
We lopen de hele route van bijna 5 uur.
Middelste zoon verteld ons nog wat weetjes, “een grizzly zoekt de hoogte op”.
We zitten inmiddels op n hoogte van 2270 meter..
Dank je wel jongen..
Ik durf niet eens meer om te kijken, ik hou mijn oren en ogen als een echte Freek Vonk open en speur naar berenpoep, want “dan zijn ze in de buurt”..
De route naar beneden is stil, het is donker in het bos, het is gaan regenen, de wind suist in de bomen en donkere wolken komen vanuit de besneeuwde bergen.
Ik vind het maar niets..
Na 5uur zijn we beneden, en kan ik weer rustig ademhalen, manlief kijkt me lachend aan en zegt “zie je wel dat de berenbel werkt, we hebben geen beer gezien”

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Mirjam Liesker

Likeability of6

Advocaat van de Duivel

19 SEP 2019

Er is een advocaat vermoord
Op klaarlichte dag
Van het leven beroofd
Door een kind
Met een capuchon over zijn hoofd
Met puber puistjes
Omdat schieten makkelijker
dan leren is
Er is een advocaat vermoord
Op klaarlichte dag
Door een kind
Dat zelf op school had moeten zitten
Wie wordt de advocaat van deze duivel?
Wie durft?

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_b7b68941fafa2ecef02b50c742cc6399d79f66c7_avataruser_86b8a6a5c033d219ae0095829d76fd8578324bf6_avataruser_29c66bab53de41015bffbd863a3993bd760e5802_avatar

pen icon

Harrie

Vooruitgang

19 SEP 2019

Ook zo geschokt door de moord op de advocaat van een Kroongetuige? Ook zo'n onmacht gevoel bij het maar voortdurende proces van Wilders. Ook niet snappen dat de Islamitische school in Amsterdam allang niet gesloten is.
Regels die niet nageleefd worden, wetten die overtreden worden en afspraken die niet worden nagekomen.
Nee we hebben het hier goed op papier staan wat er zoal van de burger verwacht mag worden . En het mag wat kosten als men ook maar het vermoeden heeft dat men een stapje te ver is gegaan.

De Kroongetuige die, terecht, op veel bescherming kan rekenen maar vervolgens laat men de advocaat onbeschermd rond lopen.
Misschien niet aan gedacht? misschien gedacht "dat doet men hier niet in Nederland", misschien is Nederland wel een eiland op een andere Planeet?

Het proces Wilders ook al, zoiets het duurt al jaren dus het zal wel meer dan een paar centen gekost hebben qua manuren aan rechters, advocaten en beveiliging. En misschien allemaal terecht maar het mag ook wel iets simpeler allemaal, die hele rechtspraak.
En die school in Amsterdam, ach laat gaan de politiek staat er bij en steken een vingertje op en zeggen foei dat mag niet en alles gaat weer zijn gewoonlijke gangentje.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Robert Beernink

Overlever

19 SEP 2019

‘Brandende kaarsen, geflambeerde kersen, noem maar op. Ik weet dat je Lottes verjaardag niet wilt missen maar … De regering doet het ook, Koos. Wij vinden allemaal dat er maar één man is met voldoende gezag, uitstraling en overzicht om onze familie te vervangen mocht het helemaal misgaan, de enige die in aanmerking komt als onze Aangewezen Overlever. Ja? Oké, spreek je later.’
‘Wie belde net, pa?’
‘Je oom Koos. Hij is verhinderd vanavond en wenst je een fijn verjaardagdiner.’
‘Ja? Dat zal nu zeker lukken zonder zijn kleffe klapzoenen en zweterige graaivingers.’
‘Graag gedaan.’
‘Lang zal hij leven!’

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Cees Freeke

50 jaar pappen en nathouden: Amerikaanse toestanden

19 SEP 2019

Er heerst in ons land een zacht justitieel klimaat. Dankzij de open grenzen weten lieden, met andere ideologieën en andere manieren van levensonderhoud, ons land te vinden. Hier kunnen liefdadigheidsclubjes worden opgezet die de overheid ruim subsidieert.
Geen enkel land ter wereld kent het begrip ‘gedogen’. Gedogen is niets anders dan strafbare feiten niet vervolgen, terwijl het betreffende overheidsorgaan daartoe wel bevoegd en in staat is. Het actief gedogen wordt in een formele beschikking vastgelegd.
De linkse ideologie wordt toegejuicht door dito organisaties als de EU en de VN. Maar we hebben toch onze democratische rechtsstaat met een onafhankelijke pers en volksvertegenwoordiging en een onafhankelijke rechterlijke macht? Daarover enkele kanttekeningen.
De pers kan niet ten volle functioneren. Zo liet de PvdA-minister Guusje ter Horst journalisten van de minst politiek correcte ochtendkrant (Telegraaf) onrechtmatig afluisteren. Ik schrijf opzettelijk ‘minst’ want een - tweede keer aan de hoofdredacteur - ingezonden brief over het boerkaverbod werd niet publiek gemaakt. Minister Ollengren riep, net als Merkel, alle hoofdredacteuren bijeen. Weliswaar werd op 1 augustus jl. een wettelijk boerkaverbod ingevoerd, maar zij verzwijgt dat de Raad van Europa in 2010 resolutie 1743 aannam waarin in punt 16 werd vastgelegd dat boerka's niet verboden mogen worden! Dit weten natuurlijk alle politieke ambtsdragers ook, stelt mr. Cees Freeke. Vandaar dat burgemeester Femke Halsema, wiens levenspartner en zoon van strafbare feiten worden verdacht, het wettelijk boerkaverbod naast zich neer legt, maar dit terzijde.
Als niet - gekozen - burgemeester gaf Ter Horst agenten met een slok op voorwaardelijk ontslag. Wanneer zij zelf in kennelijk staat werd aangehouden kwam zij met de schrik vrij en de volksvertegenwoordiging hield dit feit geheim.
Wraking is een rechtsmiddel dat met uiterste terughoudendheid wordt ingewilligd. Het lukte Geert Wilders drie keer te wraken; dit dwingt tot de conclusie dat het proces oneerlijk en politiek gemotiveerd is. Personen van linkse signatuur (Outkerk, Samsom en Spekman) werden niet vervolgd. Grapperhaus was terecht verontwaardigd over de liquidatie van een advocaat, maar hij kan zelf in het proces Wilders niet als toonbeeld van openheid worden beschouwd. Vijftig jaar pappen en nathouden leveren Amerikaanse toestanden op. Trump, die criminelen buiten de deur houdt, wordt in onze talkshows vooral beschimpt.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Carolien van der Leegte

Kippenvel, een column uit Detroit

19 SEP 2019

Mijn zoon van 17 staat met zijn gezicht naar de vlag. Een beetje onwennig met zijn armen bungelend langs zijn lijf. Ze staan in kaarsrechte lijn opgesteld, achter elkaar. Iedereen is stil. Dan schalt ‘the National Anthem’ uit de luidsprekers. Sommigen houden hun hand op hun hart. Op de tribune zingen de meeste ouders mee. Zometeen voetbalt het highschoolteam van mijn zoon een gewone competitiewedstrijd.

De eerste keer reageer je een beetje lacherig: is dit niet wat overdreven voor een paar van die opgeschoten jongens, die met z’n allen achter een bal aan gaan rennen? De tweede keer weet je wat er gaat gebeuren en de derde keer begint het comfortabeler te voelen. Inmiddels moet ik bekennen dat het iets met me doet als ik ‘The Star-Spangled Banner’ hoor. Amerikanen zijn trots op hun land, hun vlag, hun topsporters en op hun kinderen. En ze laten geen mogelijkheid onbenut om samen hun volkslied te zingen.

Ik heb het volkslied van Amerika inmiddels vaker gehoord dan mijn eigen volkslied. Onder andere bij het begin van iedere professionele sportwedstrijd. Dan staat er een zangtalent op de middenstip het bijna onmogelijk zuiver te zingen lied vol overgave live ten gehore te brengen. De opening van de Superbowl is hiervan het absoluut hoogtepunt, met artiesten als Beyoncé, Lady Gaga en Pink.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Antonio Morales

Zwart of wit

19 SEP 2019

Zwart of wit.
Er bestaat geen tussenweg, zoals grijs of taupe. We hebben allen zulke mooie idealen, principes ofwel een motto. Niemand die zich strikt aan die motto houdt.
Want hoevaak hoort u het woordje ‘eigenlijk’ voor bij komen. ‘Ik was dat eigenlijk van plan.’ Waarom heeft u dat niet gedaan dan?

Of dat iemand zijn of haar motto moet voordragen of zelfs moet toelichten. Daden zeggen meer dan woorden. Daden zeggen eigenlijk alles.
Factoren, verschillende factoren belemmeren ons om wat voor reden dan ook om ons zelf te zijn; uiteindelijk is het altijd weer zwart of wit.

Ik luisterde laatst naar een interview met een rapper op de radio. Hij moest zichzelf in één woord beschrijven. Enkele seconden later, die voor de rapper als minuten moeten hebben aangevoeld, bovendien na een paar diepe zuchten, schudde hij het woord ‘vernieuwend’ uit zijn mouw. Na nog een keer zichzelf afvragend of hij wel een goed antwoord had geveven, “Ja, vernieuwend ben ik.”

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Nikè Haverkamp

Likeability of6

Vandaag geen blaadjes op het spoor

19 SEP 2019

Het is iets over 8. Ik wacht op Leiden Centraal op de trein naar Amsterdam. De ochtenden worden elke dag donkerder nu de zomer langzaam op haar eind komt. Ook ik kan er nog moeilijk aan wennen. Ik probeer mezelf wakker te schudden en neem in gedachten mijn dag vast door. De trein is er nog niet, er wordt iets omgeroepen. “Wegens een aanrijding met een persoon….”. De rest hoor ik niet meer.

Ik slik en realiseer me: dit nieuws wordt omgeroepen alsof het gaat om de vroege herfstblaadjes op het spoor. Ik ben stil door het gewicht van de mededeling. Ik slik nogmaals luisterend naar de gesprekken die het bericht op het perron te weeg brengt. Echt? vraag ik me stilletjes af. Het is alsof de zin compleet zijn betekenis verloren lijkt te zijn. Gereduceerd tot een codewoord voor vertraging, te laat op werk of het missen van die ene afspraak.

De zuchten, de opmerkingen en gesprekken die ik om me heen hoor doen me pijn. De onnadenkenheid ervan, wellicht door onwetendheid, steekt misschien nog meer. Ik wil er iets van zeggen, het gesprek aangaan, schreeuwen misschien, iedereen even goed door elkaar schudden.
Maar ik doe het niet. Ik denk aan de familie, de geliefden, de vrienden, degenen die vreselijk nieuws moeten brengen, de conducteur, en het kostbare leven dat te vroeg verloren is gegaan. Ik denk “Lieve vechter, wat deed je daar toch bij het spoor? Ik vind het zo verdrietig dat je niet meer hebt kunnen ervaren dat het beter wordt, dat het over gaat, dat het weer lente wordt, dat het goed komt. Rust zacht.”

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

lovelike
user_746142a6892492c43ff8393c7f2ff3dda0510f7e_avataruser_191af50ce8e41302c5088b816e3490ab23361758_avataruser_7e1cbff71dab1601ff97679a5bfc53e4612084e5_avatar

+1


pen icon

Sander van den Broek

Likeability of6

Huilebalk

18 SEP 2019

‘Papa, wil jij eens voor mij huilen’, vroeg mijn jongste zoon een keer aan mij. ‘Waarom wil je dat ik huil?’, vroeg ik hem. ‘Nou, ik heb je nog nooit zien huilen en ik wil weten hoe jij huilt’. ‘Ik wil weten of jij huilt als een jongetje of als een meisje’. ‘Zit daar dan een verschil tussen?’, vroeg ik hem. ‘Ja, want jongens huilen kort en meisjes huilen heel erg lang’. ‘Zijn er dan ook jongens die als een meisje huilen?’, vroeg ik hem. ‘Ja, Jordy is een jongen en hij huilt als een meisje’. ‘Hoe huilt hij dan?’. ‘Nou gewoon, heel erg lang en heel hard en hij stopt niet met huilen, ook niet als de juf met hem praat’.

Ik kon mijn lach nauwelijks inhouden en zei tegen hem dat ik niet wist of ik huil als een jongen of als een meisje. Ik heb hem beloofd dat ik hem zou waarschuwen als ik weer een keer moest huilen. Eerlijk gezegd kon ik mij ook niet meteen herinneren wanneer ik voor de laatste keer had gehuild. Pas later realiseerde ik mij dat de laatste keer dat de tranen over mijn wangen biggelden was toen ik die foto zag van het Syrische jongetje dat op een strand was aangespoeld. De tranen kwamen toen omdat ik bij het zien van die foto meteen moest denken aan mijn oudste zoon, ook een jongetje met kort, donker haar. Alleen al de gedachte dat hij daar zou kunnen liggen, trok ik niet. Ik heb toen niet gehuild als een meisje, maar als een jongen. Niet lang en niet hard, maar kort en vanuit het volle besef dat ik een ‘lucky bastard’ ben.

Een tijdje geleden zag ik de foto van de lichamen van een vader en dochter aan de oever van de Rio Grande, op de vlucht vanuit El Salvador naar de Verenigde Staten. Bij het zien van die foto besefte ik dat er niets is veranderd. Er zijn nog steeds heel veel mensen op de vlucht. Deze keer rolden er geen jongens- of meisjestranen over mijn wangen. Wel had ik een gevoel van schaamte, vanwege het feit dat ik al die tijd eigenlijk niets heb gedaan om ook maar iets aan die situatie te veranderen. Ik huilde nu van binnen, maar ik heb maar niets tegen mijn zoon gezegd.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_2955c27e6606324f433eb07a3c37405ce771d1a2_avataruser_ba9fbcb633be4a44b2c6942c720221dafaea4398_avataruser_6d6bf4febb7b0ed6edccc20609c88b0f6dd205c1_avatar

+1


pen icon

Oscar van Schijndel

Likeability of5

Toonbeeld van vechtlust

18 SEP 2019

Ik heb je eigenlijk nooit echt goed gekend. Als ik je voornaam hoorde, dan gingen mijn gedachten naar een vrijheidsstrijder, over wie een hier niet nader te noemen Zweedse popgroep ooit een liedje maakte. Dat was in 1976, jouw geboortejaar. De naam Ricksen moest ik vooral associëren met het nationale team van jouw sport. Maar dan hoorde ik toch vooral andere namen. Marco van Basten, Dennis Bergkamp, Marc Overmars, om er maar een paar te noemen. Spelers die wedstrijden hebben gewonnen maar ook hebben verloren. Nu pas lees ik dat met jou op het veld Oranje nog nooit een wedstrijd heeft verloren. En ik lees nu ook dat je twintig seizoenen betaald voetbal hebt gespeeld. Er zijn er maar weinig die dat kunnen zeggen.

Jouw naam kwam bij mij vooral naar voren na dat moment waarop je besloot te stoppen met betaald voetbal. Dat was in 2013. Een geheimzinnige ziekte was in jouw lichaam gekropen. Een ziekte waar we nog zoveel van moesten ontdekken. Zo af en toe op het station of op straat werd mij op de ernst van deze ziekte gewezen. Dan zag ik een aanplakbiljet met daarop een man of vrouw op leeftijd met de begeleidende tekst “ik ben inmiddels overleden”.

Maar zo wilde je niet eindigen. Je wilde de eerste zijn die deze ziekte zou verslaan en overleven. Jezelf van die ziekte bevrijden. Iemand moet immers de eerste zijn, en jij voelde je geroepen die iemand te worden. Je richtte een stichting op, stelde een team samen voor een erewedstrijd waarin je ondanks je ziekte nog een paar minuten als invaller meespeelde. Dat was in het stadion van Fortuna Sittard, waar je je carrière begon en eindigde. Maar het geluk was uiteindelijk niet aan jouw zijde.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_2955c27e6606324f433eb07a3c37405ce771d1a2_avatar

pen icon

Nikee Koenders

Likeability of6

Dag Trein

18 SEP 2019

Dag trein. Doei. Na meer dan zes jaar dagelijks met de trein te hebben gereisd, is het nu bijna voorbij. Met het aangaan van een nieuwe uitdaging, hoeft het niet meer. Binnenkort kan ik fluitend op de fiets naar mijn nieuwe werkgever. Super relaxed natuurlijk, met de fiets in plaats van de trein naar mijn werk gaan, maar ik ga het forenzenbestaan missen. Echt waar. Met de NS reizen is namelijk nooit saai geweest. Sterker nog, vaak begon de dag met een verrassing. Een treinvertraging, naar het verkeerde spoor geleid worden, treinen die om onverklaarbare redenen niet meer vertrokken of die wel vertrokken maar halverwege rechtsomkeert maakten. Ik heb het allemaal wel 's meegemaakt.

Desondanks; linksom, rechtsom ben ik altijd op mijn werk gekomen. Weliswaar wat te laat, maar ach, ik had altijd wel een goed verhaal. Over een toeristische route die ik moest nemen of medepassagiers die ik had ontmoet. De NS weet de mensen te verbroederen wanneer de reis niet volgens plan verloopt.

Naast de wekelijkse terugkerende spoortoestanden mocht ik in de coupe vaak genoeg deel uitmaken van interessante gezelschappen. Waarbij een gesprek van twee jongens mij nog goed bijstaat. De ene ging de ander uitleggen wat er op 3 oktober in Leiden stond te gebeuren. "Weet jij niet wat er op 3 oktober in Leiden is?” Het gezicht vol ongeloof. “Dan is het Leidens Ontzet! Een ware zombie-apocalyps man!" In detail werden ze omschreven; de zombie-Leidenaren. Een aflevering van "The Walking Dead" zou erbij verbleken. Grinnikend zat ik ernaast. Spontaan kreeg ik weer zin in dit volksfeest.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_91bcf10efff592656bf12b5de97b816f632f3ed2_avataruser_b8bdbf0c9fc4dae7dc6385c906735948bccdcea0_avatar

pen icon

Monique Louis

Likeability of6

Stil

18 SEP 2019

We halen de Veerdienst van half drie nog net. Stormachtig weer is voorspeld, niets van te merken. De boottocht is korter dan ik dacht. De meeuwen vliegen met ons mee. Zoon kijkt gefascineerd naar de vogelkoppen op ooghoogte. Een Duits meisje van zijn leeftijd houdt ze een stuk brood voor. Rap grist de vogel het brood uit haar hand, ze griezelt even van genot.

We rijden van de boot. Op het eiland schijnt de zon dapper door, er staat een briesje. De omgeving oogt glashelder, alsof ik net mijn brillenglazen heb gepoetst. Er ontstaat een kleine file, richting De Cocksdorp, het uiterste plaatsje noord op Texel. Twee hooiwagens voor ons. Lekker langzaam, in een optocht van auto’s, het onthaasten is begonnen. Man krijgt de kriebels, slaat rechtsaf, om toch maar weer terug te keren. De hooiwagens zijn inmiddels verdwenen.

Ons onderkomen is een vrijstaand huisje in de glooiende duinen. Twee konijnen huppelen op het terras. Een zeemeeuw krijst. ‘s Avonds na het eten wandelen we naar het strand. In het heldere licht, dat je alleen op een eiland treft. Het duinlandschap strekt zich uit aan twee kanten. Prachtige (grijs)groene en paarse tinten, af en toe een plukje geel, de lucht erboven gekleurd door een half ondergaande zon, het slingerende schelpenpad, de stilte.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_ba9fbcb633be4a44b2c6942c720221dafaea4398_avataruser_b8bdbf0c9fc4dae7dc6385c906735948bccdcea0_avatar

pen icon

Ton van Ieperen

Likeability of5

Poepzuiger

17 SEP 2019

Over drie weken krijgen we een pup. Nadat we onze dochter jarenlang hebben afgescheept met goudvissen, hamsters, wandelende takken en een vrije-uitloopkat, hebben we nu eindelijk besloten tot een huisdier dat echt leuk is.

Inmiddels zijn we ons aan het inlezen in de opvoeding en soortspecifieke eigenschappen en eigenaardigheden van het ras, de shetland sheepdog, of sheltie. In autotermen is dat een hond uit het A-segment. Niet heel groot, leuk om te zien, zuinig met brandstof, wendbaar en verrassend slim.
Over drie weken krijgen we de kleine al mee naar huis. Daarom zijn we nu ook in rap tempo spullen aan het kopen. Je hebt namelijk nogal wat nodig om het leven van je viervoetervriend én jezelf zo prettig mogelijk te maken.

Naast de enorme hoeveelheid leuke dingen die een hond met zich meebrengt, moet ik toegeven dat er één ding is waar ik wel een beetje tegenop zie en dat is het opruimen van hondenpoep. Terecht is dat tegenwoordig een belangrijke verplichting bij de verzorging van een hond. Maar toch wel een dingetje. Voor mij.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_b8bdbf0c9fc4dae7dc6385c906735948bccdcea0_avatar

pen icon

Derek Hogeweg

Likeability of5

Een hele goeie

17 SEP 2019

Die YouTuber's toch. Amper twintig en dan al een Amerikaanse cel van binnen gezien. Petje af hoor! Eerlijk is eerlijk, ik heb er hard om moeten lachen. Vooral om de eerste reactie vanuit de bajes: "We hebben een advocaat, een hele goeie uit Vegas". Je zou bijna denken dat ze het in scène hebben gezet, alleen al om dat een keer te kunnen zeggen.

Area 51 is een modeverschijnsel, niets meer en niets minder. Er liggen geen kadavers van aliens en ook geen uitgebrande UFO's. Het is allemaal wat minder romantisch. De basis wordt gebruikt als testlocatie voor het leger. Er ligt gevoelige informatie, die het verschil kan maken in een oorlog. Zo simpel is het. Niet zo gek dat er serieuze waarschuwingsborden staan op een kilometer afstand van het terrein. Maar Ties en Govert, twee fanatieke vloggers, wilden toch 's wat anders proberen. Wat nieuws. Filmen hoe je je tanden poetst en een cheeseburger eet gaat ook snel vervelen.

Ze hadden verwacht met open armen ontvangen te worden. Door een man in een wit pak met een gasmasker op. Die dan even uitgebreid uit de doeken zou doen wat er daar allemaal precies gebeurt, achter die betonwanden met prikkeldraad. Inclusief rondleiding en kop koffie. Of ze misschien een selfie mochten maken met de alien? Waarom ook niet! "Ties en Govert: de twee helden die een interview hebben afgenomen op Area 51 en ermee weg zijn gekomen". Al tijdens de terugvlucht zouden de redacties hijgend aan de lijn hebben gehangen. Of ze als-je-blieft daar aan tafel wilden gaan zitten. Liefst dezelfde avond nog, een taxi van Schiphol naar Hilversum kon geregeld worden. "Vertel eens jongens, wat hebben jullie daar allemaal gezien?" zou Matthijs van Nieuwkerk al kwijlend vragen. Een jongensboek was geboren. "Ties en Govert en de ontdekking van Area 51", de start van een spannende reeks avonturen. De groei naar volwaardig BN'er zou zich versneld afspelen, dankzij deelname aan Wie Is De Mol?, Ranking The Stars en Temptation Island. Ties en Govert: alleen van de verdiensten als spreker konden ze al rondkomen. Nooit meer werken, allemaal dankzij één vlog.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_f9f4c06216ea4b998552fadce06c9d81b4cf96ca_avatar

pen icon

N.L.G

Likeability of6

#Boerkaverbod

17 SEP 2019

''Artikel 6: Vrijheid van godsdienst en levensbeschouwing.
''Ieder heeft het recht zijn godsdienst of levensbeschouwing individueel of in gemeenschap met anderen, vrij te belijden, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.
De Wet 'Gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding, van de rijksoverheid, zegt het volgende:
''In een vrij land als Nederland heeft iedereen in principe het recht om zich naar eigen inzicht te kleden, wat anderen daar ook van vinden.'' ''In principe'' zet de deur dus al op een kier. Daarnaast is ''naar eigen inzicht'' een interessante opmerking. Dit betekent dus: kleden zoals je wilt. Als we dan specifiek kijken naar de kleding van moslim vrouwen, en we pakken de Koran erbij, komt het volgende naar voren: ''De koran roept vrouwen op om "hun hoofdbedekking over hun borst te trekken" (24: 30-31), en de profeet Mohammed instrueerde dat vrouwen hun lichaam moesten bedekken behalve hun gezicht en handen.''
De conclusie hiervan is: het gaat allemaal om interpretaties, zoals vaak het geval is met religies en heilige geschriften. De ''conservatieve'' moslims zullen vaker kiezen voor een Nikab of Boerka. Een meer ''liberale/moderne'' moslim zal wellicht kiezen voor een hoofddoek of ghimaar.
Veel genoemde tegenargumenten zijn:
1. Boerka's zijn discriminerend en het onderdrukt vrouwen.
Mijn antwoord: Boerka’s worden (in veel gevallen) gedragen door een religieuze overweging en het is hierdoor een keuze van de vrouw zelf. Wanneer dit opgelegd wordt door de man, is er sprake van een bezitterige/onderdrukkende man.
Wat dat betreft is het probleem niet de nikab, het is getrouwd zijn met iemand die bezitterig en onderdrukkend is.
2. Boerka's brengen de veiligheid in gevaar. Mijn antwoord: Er zijn al relatief weinig boerka dragers in Nederland en aan de hand van kleding valt niet met redelijkheid te voorspellen wie wel en wie niet ‘’veilig’’ zijn en/of voor een (on)veilige situatie zullen zorgen.
Tot slot is er nog vaak het verwijt: ''het past niet bij de Nederlandse cultuur en identiteit''. Nederland is een multiculturele samenleving en daarin zijn verschillen in opvattingen enz. veel voorkomend. Dat vraagt, van beide partijen, om compromissen. Zo las ik onlangs een verhaal over een Egyptische moslima. Zij doet, wanneer ze met iemand spreekt die zich niet op zijn/haar gemak voelt door haar boerka, deze even omhoog, maakt oogcontact en stelt zich voor.

''Het compromis moet niet je positie ondermijnen'' - Nelson Mandela

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_fe31bf7ce7794ea961cbef13c04e0829e8f3e58d_avataruser_1482209cec971030dd93f271598b2be017aa3371_avatar

pen icon

John Mulder

We hebben het niet geweten

16 SEP 2019

75 jaar geleden werden de omvang en verschrikkingen van de Holocaust duidelijk. Veel Duitsers konden niet omgaan met deze ongemakkelijke waarheid en een veelgehoorde reactie destijds was: ‘Wir haben es nicht gewusst.’ Ook de Nederlandse geschiedenis kent zijn ongemakkelijke waarheden. Nu, 75 jaar na de bevrijding, gaan er soms stemmen op om alle verwijzingen naar wat mooi leek, maar zwart was, te schrappen uit het straatbeeld. Dit wissen van het ongemak kan er echter toe leiden dat ook wij over enige tijd moeten zeggen: ‘We hebben het niet geweten.’

Onlangs laaide de discussie weer op, omdat het Amsterdams Museum de term ‘Gouden Eeuw’ schrapt. De culturele en economische voorspoed van die tijd was immers slechts voorbehouden aan een rijke bovenlaag en had bovendien duizenden ‘in den vreemde’ het leven gekost. J.P. Coen bracht een groot deel van de Bandanezen om, Generaal J.B. van Heutsz vermoordde duizenden Atjehers. Samen met Witte de With schreven zij niet alleen gouden, maar ook zwarte bladzijden in onze geschiedenis. De aanduiding ‘gouden’ doet dus geen recht aan de ontwikkelingen van die tijd. Het schrappen van die term doet dat echter ook niet.

Juist de benaming ‘Gouden Eeuw’ zegt immers ook iets over de wijze waarop, en het tijdsgewricht waarin, historici – en musea - vooral het licht hebben gezet op de weldaad en de overdaad en niet op de misdaad. Door het goud weg te halen, wordt het zwart echter niet zichtbaar. De term ‘Gouden Eeuw’ is een uiting van politiek gekleurde geschiedschrijving, maar het schrappen van die term is dat evengoed.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?