Vergeten conflicten

Karin Monster 10 mrt 2016

Waarom eisen bepaalde conflicten in de wereld bijna alle aandacht op, terwijl anderen onderbelicht blijven?

In de krant, op tv en op social media hebben we het massaal over de strijd tussen Israël en Palestina, de oorlog in Irak en de Arabische lente die uitmondde in grootschalige conflicten zoals die in Libië en Syrië. Maar hoeveel mensen weten van de conflicten elders ter wereld af, waarin misschien wel net zoveel, of zelfs meer burgers het slachtoffer zijn van extreem geweld?

Wie weet bijvoorbeeld welke oorlogsmisdadigers het Internationaal Strafhof heeft berecht, of in de toekomst zal proberen te berechten? Nou, die uit de Democratische Republiek Congo, wiens conflict ook wel bekend staat als ‘de Afrikaanse Wereldoorlog’. Waarom? Omdat er wel negen (buur)landen bij betrokken zijn (geweest) en omdat het, met tussen de 3,5 en 5,5 miljoen slachtoffers, het dodelijkste conflict is sinds de Tweede Wereldoorlog. Of die uit Noord-Oeganda, waar tienduizenden kinderen zijn ingezet als kindsoldaat en waar meer dan 90% van de populatie uit het oorlogsgebied ontheemd is geweest. Laten we de rebellengroepen in de Centraal Afrikaanse Republiek niet vergeten, die al jaren onschuldige burgers aanvallen en vrouwen en kinderen massaal slachtoffer maken van seksueel geweld.

Natuurlijk blijft het niet bij conflictgebieden die onder de jurisdictie van het Internationaal Strafhof vallen. Zo is er ook nog Zuid-Sudan, een land dat pas sinds 2011 bestaat en nu al verscheurd is door een aanhoudend etnisch conflict tussen de partijen van president Salva Kiir en de voormalig vicepresident. Zelfs in Thailand, waar wij Nederlanders massaal genieten op parelwitte stranden, is de mensenrechtensituatie flink verslechterd en woedt er al jaren een conflict in de zuidelijke provincies van het land.

Dit is slechts een kleine greep uit het totaal aantal vergeten conflicten in de wereld. Degenen die denken dat ik overdrijf, of denken dat de informatie in deze column niet op waarheid berust, roep ik op om zich meer te verdiepen in deze conflicten en daarna zijn of haar eigen conclusies te trekken. Want het exacte antwoord op de vraag waarom bepaalde conflicten in de wereld breed worden uitgemeten terwijl anderen onderbelicht blijven, heb ik nog niet gevonden. Wel weet ik dat veel oorlogsslachtoffers, waar ook ter wereld, tekort worden gedaan. Want slechts weinigen weten van hun bestaan af. Misschien dat zij op deze manier toch een beetje aandacht krijgen.