Ticketmaffia

Han Maas 15 mei 2017

Mijn vader kocht vroeger kaartjes voor Ajax altijd in de voorverkoop bij zijn vaste sigarenzaak. Ik geloof voor een fractie meer dan de loketprijs in het stadion.
Op de hoek van de Middenweg en Kruislaan – het begin van de route naar ‘De Meer’ – werd hij op een zondag aangesproken door een man die vroeg of hij kaartjes over had. ‘Ja,’ zei mijn vader, ‘mijn zoon is ziek.’ De man was stomverbaasd dat mijn vader de normale prijs rekende. Want op die plek stonden vaak zwarthandelaren die voor veel geld kaartjes doorverkochten. Het gebeurde regelmatig dat ze door de politie werden opgepakt.

Woensdag was ik blij verrast te horen dat de Stones in september een concert geven in de ArenA. Tot vrijdag moet ik wachten, want de ticketverkoop (‘kaartje’ is ouderwets) is tot dan voorbehouden aan American Express-kaarthouders. Die aan de Stones ‘Rolling’ toevoegen: ‘Ja, we gaan naar de “Rolling” Stones’ – bij de Toppers zullen ze ook aanwezig zijn.
De reguliere prijzen variëren van tachtig tot ruim tweehonderd euro. Exclusief servicekosten; wat die service inhoudt zal altijd een raadsel blijven.
Ook zijn er arrangementen – ‘packages’ – met toepasselijke namen zoals ‘Gimme Shelter’ en ‘Jumping Jack Flash’: de lulligheid ten top, maar wel voor veel geld.
‘Maximaal acht tickets per persoon’ – voor de legale zwarthandel waar de overheid nog steeds niets aan doet.

Ik heb al een link aangemaakt naar de site van Ticketmaster. Vrijdagochtend log ik met een kop koffie naast me in. Er is een wachtrij: ‘Neem een kopje thee, met bruine suiker,’ lees ik op mijn beeldscherm. Hilarisch!
Ah…! Even na tienen ben ik aan de beurt. Ik klik ‘2’ aan bij de keuze ‘aantal kaartjes’. ‘Best beschikbaar’ is de tweede keuze die er al staat en dus geen keuze is. Je kunt wel een vak aanklikken, maar dat heeft geen zin: ‘Er zijn geen kaartjes beschikbaar. Verlaag het aantal kaartjes.’ Je kunt ook voor de optie ‘niet opeenvolgende stoelen’ kiezen om je kansen te vergroten – nee, dat is gezellig, met zijn tweeën een concert bijwonen en niet naast elkaar zitten! Twee kaartjes is dus niet mogelijk. En acht dan?

Concertkaartjes kocht je vroeger voor een redelijke prijs bij platenzaak ‘Concerto’. Voetbalkaartjes bij de sigarenzaak of… gitaarvirtuoos Harry Sacksioni!
Hoe zal virtuoos Keith Richards over deze ticketmaffia denken? En Mick Jagger?
Ik draai wel een oude lp met het label ‘Decca’.