DE EFTELING IS EEN GODDELIJK GELOOF

Caspar van der Waals 17 jul 2017

Niet alles is met een schaartje te knippen. Althans, als je dat gezegde buiten de hobbysfeer trekt. Wie in het bezit is van een kwalitatief goede schaar en daarbij over uitstekende motorische vaardigheden beschikt, zal vast AL-LES kunnen knippen! Maar we gaan nu even uit van een minder handige groep: de meerderheid. En bij die kudde begint de ellende doorgaans.

We hebben het allemaal druk. Niet alleen met verplichtingen, maar ook met dingen die we als ons récht zijn gaan beschouwen. Als je er hard voor werkt, mag je ook genieten van je vrije tijd. Waar we vroeger onze obsolete uren nog verdeelden over een voedzame picknickmand en een plekje in de vrije natuur, hebben we nu zoveel meer mogelijkheden om van onze snipperdagen af te komen.

Wat echter nóóit lukt is op een doordeweekse dag met schoolgaande kinderen naar De Efteling. Nee, dat moet nog altijd in het weekend of in de vakanties plaatsvinden, wanneer de wachtrijen bij de attracties langer zijn dan God’s baard. De schoolplicht verhindert dat je de kinderen op daluren meesleept naar Kaatsheuvel, om daar tot wel 3 keer achtereen in een attractie naar keuze te stappen.

Dáár ligt een mooie taak voor De Efteling; er moet een religieus randje aan het park komen. Ik denk aan het Antonpieckisme, het Pythonisme of een animistisch Sprookjesbosgeloof. De naam die je eraan verbindt maakt feitelijk niet uit, mits het met verafgoding van doen heeft. Is het niet zo dat alle religies figuren aanhangen die we nóóit hebben gezien en die we uitsluitend uit dikke boeken kennen? Dan zijn sprookjesfiguren dus óók heilig.

De afgelopen dagen hebben ons geleerd dat je op religieuze gronden je kinderen van school weg mag houden, mits het verlof bijtijds is aangevraagd. Dat staat zo in de onderwijswet. En als het opgeschreven is, is het wáár. De reli-gekkies hebben niet-voor-niets allemaal een handleiding bij hun geloof gekregen. Print matters! En om te voorkomen dat ook maar iemand zich gediscrimineerd voelt, is iedereen automatisch aanhanger van De Eftelingkerk totdat hij/zij zich met een aangetekend schrijven heeft afgemeld bij een moeilijk te overtuigen ballotagecommissie.

In ruil voor een paar rustige dagen Efteling wil ik dagelijks op het kleedje van de fakir ezeltje-strekken richting Noord-Brabant. Ik wil zelfs in een jaarkaart van de Kaatsheuvelse pretkerk investeren. Met een beetje mazzel maken ze juist die dag een klassenfoto. Kassa!