Sex en verre reizen

Niels van Hemert 14 jul 2017

Reizen en vakantie zijn bekende concepten binnen onze maatschappij. Wie houdt er niet van? Of het nou een manier is om tot rust te komen (ook al wijst onderzoek uit dat vakanties gemiddeld meer stress veroorzaken dan wegnemen), een manier om met andere culturen in aanraking te komen (maar geen culturen die aan genocide, onderdrukking, kinderarbeid of vrouwenmishandeling doen) of om jezelf te leren kennen (door je omgeving, vrienden, werk en familie, kortom alles wat jou jou maakt, te ontvluchten).

Als warm weer, avontuur en decadentie voldoende reden zijn om op vakantie te gaan, waarom zou je dan toevlucht nemen tot onoprechte kletspraat?

Denk aan de datingwereld, welk vrouwelijk profiel is compleet zonder een foto uit wie-boeit-het-waar? Stelling: het zijn vooral vrouwen die willen reizen en daarvoor de eerste drie (onoprechte) redenen geven. Mannen zullen als ze gaan reizen eerder uitkomen voor hun decadentie en proto-kolonialisme.

De intenties van de reizigster zijn dikke nep, maar haar interesse is echt. Je geeft tenslotte geen duizenden euro’s uit aan iets waar je niet gelukkig van wordt.
Veel vrouwen voelen een bepaalde onzekerheid wanneer ze geen make-up dragen of te lang geen vriendje hebben. Reizen vult datzelfde gat. Haar vakantiefoto’s zijn geen verslag, maar een signaal van deugdelijkheid en sexuele status. Het is een uitwisselbare valuta: ze kan voor X euro op vakantie gaan of X in kadootjes ontvangen.
“Dat is seksistisch.”
Welk stuk wil je graag ontkennen, dat onze acties een biologisch imperatief hebben? Dat status belangrijk en tastbaar is maar dat we er liever niet over praten?
“Misschien zijn er ook andere redenen om te reizen? Misschien zijn jongens gewoon lief voor hun vriendin omdat ze dat zelf willen?”
Ongetwijfeld is het voor jou anders dan voor andere meisjes. Als je wilt bewijzen dat jouw sexuele status afkomstig is uit legitieme zaken, zoals het feit je elke dag sport of dat je heel lief bent, ik luister. Waarom spreken we niet wat af, dan kun je me er alles over vertellen.
“Ben je me nou aan het versieren?”
Ik dacht dat je het over dit onderwerp wilde hebben. Als je liever op vakantie gaat, no problem girl.

De samenleving is een krachtcentrale met verschillende secties. Het bedrijfsleven is een ouderwetse kolencentrale, social media is een windmolenpark, academia zijn een stuwdam. Hoe groter de afstand tussen sexualiteit, identiteit, vakantie, geld, status, diploma etc, hoe meer energie je genereert.