11 oktober 2017 om 05:58
Lezerscolumn van: Carolien van Merksteijn
Carolien van Merksteijn

Maand van de geschiedenis

Geluk: I love it when a plan comes together

Deze column in de krant?
21

Het zit 'm in grote plannen die werkelijkheid worden, maar ook in de kleinste dingen. Voor m'n kinderen ligt het soms zelfs letterlijk onder een steen. In de vorm van een mooie grote pissebed. Waar ze de hele middag huisjes voor bouwen en de volgende dag nog hele verhalen over vertellen tegen iedereen die luisteren wil.

Ja, geluk is heel simpel. Geluk is van iedereen. En toch niet voor alleman weggelegd. Geluk zit 'm vaak in delen. Een onverwacht gezellig etentje met opa en oma. Een mandarijn op een bankje op het station met een briefje 'smile' erbij.

Nee, geluk zit niet in tonnen op de bank. Geluk zit niet in een boot op de Bahama's waar je derde vrouw niet samen met je heen wil. Geluk zit 'm in een kerstfeest waar al je kinderen aanwezig zijn zonder een enorm cadeau onder de dennenboom terug te verwachten.

Soit. Waarom dan nog steeds zoveel ongeluk, depressies, burn-outs en ellende in de wereld? Zitten we wel op het goede geluksspoor met elkaar? Moeten we niet af van het idee dat geld centraal staat?

Ik zeg volmondig ja! We moeten niet de centen (die alleen bestaan bij gratie van ons vertrouwen in die munten) maar de geluksmomenten tellen. We moeten af van ons belastingparadijs, maar onze samenleving upgraden door middel van een Paradijs Belasting. Geen belastingvoordelen meer, maar Belasting vóór Delen. Want delen, samenzijn, de meent, dát maakt gelukkig. Ook, of misschien juist, als je tonnen op de bank hebt. En gelukkige mensen zijn gezonder, creatiever en liever.

Laten we net als the A-team een gezamenlijk plan maken. Een simpel geluksplan voor een gelukkig leefklimaat en blije Nederlanders. Een plan om Nederland fundamenteel te veranderen. Waar de overheid naar lange termijn geluk voor al haar inwoners kijkt in plaats van korte termijn financiële bevrediging.

Gelukkig kan iedereen meedoen. En plezier maken. Nieuwe, inspirerende mensen leren kennen. Het gevoel hebben dat je meetelt. Door letterlijk je stem te laten horen in Den Haag, zoals de leraren. Of op de tribune bij de gemeenteraad. En met (online) petities, email acties en heel af en toe een stem op een passende gelukspoliticus.

Samen maken we ons koude kikkerlandje een warm geluksparadijs! Stap voor stap en mars voor mars. Iemand alvast een sigaar? Of liever een mandarijntje?

21