Tegenslag

Ben de Roo 12 jul 2017

Te-gen-slag (de; meervoud: tegenslagen). Iedereen krijgt er in zijn of haar leven mee te maken: een tegenslag. Wat voor één persoon een flinke tegenslag is, doet een ander af als een lachertje.

Het jaar is nu ruim voor de helft voorbij en voor mij is dat een goed moment om het huidige jaar, zoals ik dat heb meegemaakt, eens te evalueren. Terwijl ik dat doe kom ik in mijn hoofd op het woord tegenslag.
Dit jaar heb ik er een aantal meegemaakt. Mijn scriptie werd afgekeurd, ik verloor een oudoom aan de gevolgen van de ziekte kanker, mijn motor viel uit terwijl ik ruim honderdtachtig kilometer van huis was, ik brak mijn hand te midden van mijn eindstage en last but not least ging mijn relatie uit na ruim zes jaar. Dat ik dit meisje eigenlijk anderhalve maand later ten huwelijk wilde vragen daar gelaten.

Een tegenslag overwin je door je verdriet, woede of angst met je naasten te delen. Zo doe ook ik dit. Ik praat erover met mijn moeder, ik zeik erover tegen mijn vrienden in de kroeg, ik game een uurtje samen met mijn broertje of ik bel één van mijn zussen op als ik even wil janken.
Door iedereen wordt er met mij meegeleefd. Op dit moment kan ik het bij niemand fout doen. Ik voel me even wat beter en langzaamaan ontstaat er weer hoop dat ik dit ook weer te boven kom. Ik pak mijn spullen bij elkaar, veeg de traan van mijn gezicht, bestel nog een biertje in de kroeg of scheld op het spel omdat ik verlies. Ik ga door, want doorgaan is nodig. Doorgaan betekent het verleden achter je laten, vooruitkijken en hopen op het beste.

Ik ben dankbaar dat er mensen zijn die mij na elke tegenslag laten inzien dat ik door moet gaan, dat het leven wel zin heeft. Dat er nog mooie dingen zullen gebeuren! Ik geloof dit elke keer weer. Ik beloof mezelf dat de tweede helft van 2017 wel de moeite waard zal zijn. Ik kijk vooruit, op naar het positieve. En hoewel ik verwacht dat ik nog vele tegenslagen zal tegenkomen, kom ik voorbij met een lach op mijn gezicht. Ik weet het zeker, kom maar op tegenslagen, ik kan jullie allemaal aan! Want mijn naasten zullen mij steunen en mijn jaar eindigt positief!