10 oktober 2017 om 22:11
Lezerscolumn van: Anna Pauzenga
Anna Pauzenga

Maand van de geschiedenis

Geluk is dichterbij dan je denkt

Deze column in de krant?
34

De zoektocht naar geluk is van alle tijden. We zoeken het geluk vaak eerst buiten onszelf, in iets dat ons gelukkig gaat maken. Dat kan zijn een partner, een baan, een auto. Maar wat als je die externe bron verliest? Ben je dan nog steeds gelukkig? Of ben je totaal verloren?
Al dertig jaar denk ik na over het thema ‘geluk’. Kort gezegd komt mijn visie op het volgende neer: je kunt gelukkig zijn met wat je hebt, met wat je doet en met wie je zelf van binnen bent. Als je je geluk zoekt in wat je hebt of wat je doet dan ontstaat er tegelijkertijd een angst voor verlies. Want hoe gelukkig ben je nog als je datgene wat je hebt kwijt raakt of als je datgene wat je doet niet meer kunt doen? In het in stand houden van die externe bronnen gaat vaak veel tijd en energie zitten. Het creëert ook spanning in jezelf en/of tussen jou en andere mensen. Het is de drijfveer achter de ratrace van druk, druk, druk en meer, meer, meer. Maar hoeveel je ook hebt en hoeveel je ook doet, ook voor een ander, je lijkt een diep van geluk niet te vinden…
Er is ook een ander soort geluk, namelijk gelukkig zijn met wie jij werkelijk diep van binnen bent. Ieder mens is in zijn kern een prachtig mens met natuurlijke talenten om positief bij te dragen aan de wereld die we met elkaar creëren. Als je jezelf zo kent dan heb je een goed gevoel van eigenwaarde: ik ben oké. Je accepteert jezelf om wie je bent, met al jouw prachtige en minder mooie kanten. Je bent je bewust van jouw natuurlijke talenten en het maakt je extra gelukkig als je in wat je doet jouw natuurlijke talenten kunt doorgeven. Het kan goed zijn dat je dan goed verdient en allemaal mooie spullen kunt kopen. Prima. Geniet er van. Niets mis mee. Maar je kunt ‘bezit’ nu goed relativeren. Het is niet bepalend voor jouw gevoel van geluk. Je hebt geleerd om gelukkig te zijn met wie je diep van binnen bent, ongeacht wat je hebt of doet. Je kunt makkelijker delen, loslaten en meer ontspannen in het leven staan. Dat is ook goed voor jouw gezondheid. Zoek en vind geluk dus niet buiten maar in jezelf.

34