De misvatting over fatbikes: tijd voor verantwoordelijkheid en veiligheid

Anneke van der Velde Jansen 24 mei 2024

In het huidige debat over ‘fatbikes’ heerst er een frustrerende verwarring. De voertuigen waarop veel van onze jeugd rondcrost, worden vaak ten onrechte aangeduid als fatbikes. Laten we één ding duidelijk stellen: dit zijn geen fatbikes.

Dit zijn ongekeurde brommers die niets van doen hebben met een fiets, en het wordt tijd dat we deze feiten onder ogen zien en benoemen wat ze echt zijn.

Deze ongekeurde brommers zijn potentieel levensgevaarlijk en beslist niet gemaakt voor gebruik op de openbare weg. Dit wordt ironisch genoeg onderstreept door de grote waarschuwingsstickers die op deze voertuigen geplakt zitten bij import. Toch zien we ze overal, rijdend naast nietsvermoedende fietsers en voetgangers. Hoe kan dit nog steeds gebeuren?

De verantwoordelijkheid voor deze gevaarlijke situatie is verspreid over meerdere schijven. De importeurs die deze brommers als fietsen het land binnenhalen, de handhavingsinstanties zoals de ILT die na enkele waarschuwingen opvallend stil blijven, de douane die de inklaring voor rekening neemt, de politie die deze niet van de weg haalt, en natuurlijk de ouders die misschien niet volledig op de hoogte zijn van het werkelijke gevaar dat deze voertuigen vertegenwoordigen. Het is hoog tijd dat al deze partijen hun verantwoordelijkheid nemen.

Uitstekend alternatief

Maar laten we niet alles over een kam scheren. Echte fatbikes, met hun dikke banden, bieden extra stabiliteit en comfort, wat ze tot een uitstekend alternatief maakt in de mobiliteitstransitie, vooral voor ouderen die een veiliger alternatief zoeken voor traditionele fietsen. Deze legale modellen, vaak rond de 3000 euro, zijn ontworpen voor bewuste volwassenen die een ontspannende manier zoeken om aan hun dagelijkse verplaatsingsbehoeften te voldoen en zo de tweede auto overbodig maken. Ze verhogen de veiligheid en verlagen de milieubelasting.

Het is tijd om op te houden met het ten onrechte benoemen van deze ongekeurde brommers als fatbikes. Een fatbike is een fiets en wat de jeugd gebruikt zijn onmiskenbaar brommers die aan alle regelgeving voor gemotoriseerde voertuigen moeten voldoen, inclusief kenteken, helmplicht, minimumleeftijd en een rijbewijs. Het is nu aan de betrokken afdelingen om hun verantwoordelijkheid te nemen, deze gevaarlijke voertuigen van de weg te halen en de veiligheid van onze jeugd te herstellen.

De tijd van stilzwijgen en verwarring moet stoppen. Alleen door de juiste termen te gebruiken en iedereen zijn verantwoordelijkheid te laten nemen, kunnen we een veiligere, verantwoordelijkere toekomst creëren voor alle weggebruikers.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties