We zijn iets verloren

Mick Duschak 11 apr 2024

Zo’n 1,2 miljoen Nederlanders hebben er één: een extra oog. Geen felblauwe kijkers waar je jezelf in kunt verliezen. Nee. Zwarte, glimmende bollen. Ook wel videodeurbellen of slimme deurbellen genoemd. Door deze slimme deurbellen kunnen jongeren met ambitie tot professioneel belletjetrekker hun koffers pakken.

Een stuk kattenkwaad valt weg, maar er komt een behoorlijk stuk ongemak voor in de plaats.

We zitten met z’n allen in een groot verandertraject. We moeten – hoe moeilijk ook – ons gedrag aanpassen. We zijn iets verloren. Veertien seconden zijn weg. Veertien waardevolle seconden, exact de tijd tussen het aanbellen en het moment waarop de voordeur opent. In een tijdperk zonder slimme deurbellen kon je met het grootste gemak tijdens die veertien seconden nog heel even zuchten uit passief protest voordat je een drukke kinderverjaardag tegemoet trad. Je kon aan je metgezel de naam van de jarige dreumes vragen. Om vervolgens samen tot de conclusie te komen dat jullie het eigenlijk allebei niet wisten.

Ontmaskerd

Deze veertien bloedeerlijke seconden worden tegenwoordig door 1,2 miljoen zwarte ogen gezien, gefilmd én opgeslagen. We zijn ontmaskerd als belletjetrekkers die worden betrapt. De slimme deurbellen zijn ons te slim af. Ze wijzen ons bikkelhard op onze tekortkomingen van tegenzin en niet-accurate kennis. Dan luidt als vanzelf de vraag: wat kunnen we hier tegen doen? Eigenlijk is het antwoord heel eenvoudig. Zorgen dat het zwarte oog aan de voordeur je gemompel niet ziet en hoort. Klaag intern en vraag belangrijke info zoals de naam van de jarige ruim van te voren.

Zo kunnen we nog een beetje de schijn ophouden, redden wat er te redden valt, want uiteindelijk menen we het goed. We staan immers wel voor die voordeur, toch?

Slimme deurbellen geven ons doorgaans een veilig gevoel. Ze houden voor ons een oogje in het zeil. Dat veilige gevoel is belangrijk, want ondanks dat we privacy inleveren steeg het aantal extra ogen de afgelopen jaren enorm. Daarom is het voor ons allen verstandig om al ver voor de voordeur sociaalwenselijk gedrag te vertonen. Want we willen alles kunnen zien via de slimme deurbel, zolang het ons uitkomt.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties