Wasmachine, foutcode UE – vervolg –

Berry Black 23 apr 2024

De wasmachine begon netjes aan het wasprogramma, zonder foutcode UE deze keer. Na even gewacht te hebben besloten we maar te gaan eten. Het eten was inmiddels erg doorbakken en de sfeer zorgde voor een bittere bijsmaak.

„Ik hoor een gek geluid, nou mag jij even kijken of alles goed gaat met de wasmachine”, zei mijn vriendin. „Ja, dan wordt mijn eten koud, het zal best goed gaan”, mopperde ik. Mijn vriendin hield echter dreigend een aansteker onder het Partner van het Jaar-inschrijfformulier.

Dus ik ging naar de bijkeuken, waar bleek dat inderdaad niet alles goed ging met de wasmachine: de hele bijkeuken stond onder water. Op het display van de wasmachine knipperde foutcode UE. Er liep water uit het filter dat ik wel weer terug in de wasmachine had gedaan, maar niet had vastgedraaid. Er kwam echter vooral veel water van onder de wasmachine.

Generaal-Majoor Vriendin

Ik trok de stekker uit het stopcontact en we schoven de wasmachine van zijn plek. Daar zagen we voornaamste oorzaak van de lekkage: doordat mijn vriendin de vorige keer met grof geweld de volle wasmachine van zijn plaats had gesjord, was de aanvoerslang deels losgegaan.

„HAAL BADHANDDOEKEN!!”, beval Generaal-Majoor Vriendin. De zomerse motiefjes op de badhanddoeken die we op het water gooiden, stonden in schril contrast met de donkere onweerswolken boven ons hoofd.

Hoewel de lekkage nu was verklaard bleef de wasmachine vol water staan, dus we besloten een monteur te bellen. Moest ik wel eerst in de handleiding zoeken wat foutcode UE nou eigenlijk betekent. Waarom zijn die foutcodes altijd zo vaag? Maak ze dan één letter langer zodat ze in ieder geval een indicatie kunnen geven van de situatie, zoals ‘LEK’, ‘STK’ of ‘KUT’. ‘UE’ betekende uiteindelijk: pomp kapot.

Bijzonder onaantrekkelijk

Ik belde de wasmachinefabrikant en er werd een offerte opgesteld voor reparatie. Die was bijzonder (als in: bijzonder onaantrekkelijk). De reparatiekosten van de wasmachine werden geschat op ongeveer 200 euro. Maar als bleek dat de wasmachine toch niet te repareren was, waren de voorrij-, onderzoeks- en administratiekosten ook ongeveer 200 euro. Ik dacht even dat ik met Holland Casino belde: je zet 200 euro in en dan heb je óf een werkende wasmachine, óf niets, rood of zwart. Aangezien de wasmachine al negen jaar oud was, besloten we maar een nieuwe te bestellen.

Die werd twee dagen later al bezorgd. De wasmachinebezorgers waren vriendelijk en heel blij dat ik de oude wasmachine al op een karretje had gezet, waardoor ze die alleen maar naar buiten hoefden te rollen. Toen ik de digitale handtekening voor ontvangst zette, zei de bezorger: „Erg fijn hoe je de oude wasmachine meegeeft. Als je mijn partner was geweest dan had ik je genomineerd voor Partner van het Jaar.”

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties