Nederlandse hygiëne-absurditeit

Jan Veenstra 17 apr 2024

Ah, Nederland, het land van de molens, tulpen en blijkbaar ook van de meest bizarre hygiënenormen. Want laten we eerlijk zijn, het lijkt erop dat we een beetje zijn doorgeslagen. Ik bedoel, ik waardeer een goede hygiëne, net als de volgende persoon, maar laten we even realistisch blijven.

Je loopt de kaasboer binnen, en daar staat hij, gehuld in zijn glimmende handschoenen alsof hij op het punt staat om een koe te melken in plaats van een stukje Goudse te snijden. Hij presenteert je kaas, hij weegt het netjes af, en dan komt het moment van de waarheid: de betaling. En wat doet hij? Hij grijpt met diezelfde handschoenen naar je geld alsof hij een professionele goochelaar is die een truc uithaalt met je portemonnee. Serieus, waar is de logica in dit?

En laten we het niet eens hebben over de visboer. Daar staat een stoere kerel, zijn handen gehuld in diezelfde rubberen omhulsels alsof hij net een octopus heeft getemd in plaats van een lekkerbekje te bakken. Maar wanneer je je geld tevoorschijn haalt om te betalen, raadt eens? Hij pakt het aan met diezelfde handschoenen alsof hij op een schatjacht is en je bankbiljetten zijn de verloren schatten van El Dorado.

Gekker

Het wordt nog gekker bij de snackbar. Daar staat een jongedame, haar handen vermomd als astronauten die net zijn geland op een buitenaardse planeet, klaar om je portie frietjes te serveren. Maar als je je betaling aanbiedt, wat doet ze dan? Je raadt het al, ze graait met diezelfde handschoenen in je portemonnee alsof ze op zoek is naar de laatste overgebleven euro in een wereld na de apocalyps.

Het is als een surrealistisch circus waarbij elke act een groteske komedie van fouten is. En toch spelen we allemaal mee, alsof we geloven dat deze handschoenen ons beschermen tegen een invasie van buitenaardse bacteriën die ons elk moment kunnen overnemen.

Realiteit

Dus laten we alsjeblieft even pauzeren in deze absurde vertoning. Laten we de realiteit onder ogen zien: die handschoenen zijn net zo effectief als een zonnebril in een tornado. Laten we gewoon terugkeren naar een beetje gezond verstand, onze handen wassen zoals we dat altijd hebben gedaan, en laten we vooral niet vergeten om af en toe te lachen om de dwaasheid van het leven in Nederland.

Want eerlijk gezegd, als we dat niet doen, kunnen we net zo goed allemaal verhuizen naar een parallel universum waar logica de norm is. En laten we eerlijk zijn, dat zou toch een stuk saaier zijn.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties