AI – Ajax Intelligentie

Han Maas 8 apr 2024

Moet je hoogopgeleid zijn zoals Robbert Dijkgraaf om te beweren dat de term hoog- en laagopgeleid discriminerend is? Of eerst demissionair minister van Onderwijs en zien dat het onderwijs faalt voordat je zo’n uitspraak doet?

Mbo, hbo, wo, het is niet meer van deze tijd. En dan bedoelt Dijkgraaf niet het onderwijs, maar de benaming. Eigenlijk komt Robbert er een beetje achteraan sukkelen. Een onderwijzer op een basisschool wordt al leraar genoemd en iedere leerling student, hoogopgeleid heet theoretisch en laagopgeleid praktisch.

Studenten worden geacht hoogopgeleid te zijn. Volgen vooral colleges in het Engels. Schrijven vervolgens lijstjes waarop de prestaties van medestudentes staan; en dan heb ik het niet over leren. Om nu te zeggen dat hoogopgeleid iets met intelligentie te maken heeft… Het heeft geen zin om ze een onlinecursus gedrag te laten doen als ze niet weten hoe ze zich moeten gedragen.

Alex Kroes, de ondanks aangestelde nieuwe directeur van Ajax, lijkt me ook niet al te intelligent. Rijk is hij wel, daar hoef je alleen maar slim voor te zijn. Vlak voor zijn benoeming in juli 2023 kocht hij 17.000 aandelen Ajax. Dat heet handelen met voorkennis, zeggen de kenners. Maar als Kroes afgelopen juli naar een ander pakket had gekeken, de selectie, dan had hij geweten dat de koers van het aandeel Ajax daalt – of is dat niet gebeurd? Gelukkig ben ik te dom om te beleggen.

Kroes is door de wijze Raad van Commissarissen onmiddellijk geschorst na deze kennis achteraf. „Oliedom”, volgens voorzitter Michael van Praag. Kroes beweert dit te hebben gedaan om vertrouwen in Ajax uit te stralen en naar de aandeelhouders toe. Dat is nog eens een andere manier van ”m uit je broek laten hangen’ dan die van Marc Overmars. Michael van Praag vergat zelf zijn Ajax-aandelen te laten registreren. Maar dat is een administratieve fout…

Ook bij de vrouwen van Ajax rommelt het. Vrouwen doen wat dat betreft niet onder voor mannen. De manager Daphne Koster wil niet verder met de succesvolle trainster Suzanne Bakker, van wie het aandeel in het succes van de vrouwen Ajax achteraf niet telt.
„Die prestaties halen we alleen met elkaar. Ook de assistent-trainer, de skillstrainer, de performancetrainer en de medische staf”, aldus Koster. Tja, skills en performance, daar ontbreekt het nog weleens aan bij het damesvoetbal. Ik noem dat gewoon techniek, waaraan gewerkt moet worden. Dan zullen belangstelling en commerciële interesse toenemen en de salarissen stijgen, waar de dames nu landelijk over klagen.

Koster zoekt een trainer die wat meer manager is. Ik zou zeggen Daphne, doe voor het omgaan met mensen een gedragscursus; ook al zo nietszeggend als Skillstrainer, performance trainer… Succes of falen, dankzij of ondanks het aandeel van de trainer? Kies voor praktisch, want wie zei ook alweer: „Voetbal is een simpel spel, maar simpel voetballen is het moeilijkste wat er is?”

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties