Mevrouw Dijkstra is erachter

Annemiek Wassenburg 12 mrt 2024

Misschien achter de kast of de WC-deur. Maar niet achter de medische wetenschap gericht op vrouwen. Ja; ze weet dat vrouwen vrouwen zijn en mannen mannen. Tjonge, dat is slim voor een minister. Vrouwen hebben baarmoeders, dat weet ze ook. En ze men-stru-eren. Wat is de wereld toch interessant. Daar komen een heleboel hormonen bij te pas die best op hol kunnen slaan. Oud nieuws, dat.

Veel ernstiger is de ziekte endometriose. Daarbij zitten de cellen van de baarmoederwand ook op andere plekken: eierstokken, blaas en darmen. Als je dan menstrueert ontstaat een chronische ontsteking met littekenweefsel en verklevingen op allerlei plekken in de buik. Gevolg: langdurige steeds terugkerende zware pijnen en aanhoudende klachten zoals vermoeidheid, onvruchtbaarheid, bloedingen, blaasproblemen en obstipatie. En inderdaad; daar is tot nog toe veel te weinig medische aandacht voor geweest.

Vrouwen komen van Venus, mannen van Mars

Maar mevrouw Dijkstra weet blijkbaar niet dat de verschillen tussen mannen- en vrouwenlijven veel verder gaan dan de baarmoeder. Vrouwen hebben en doen alles anders. Dat vernam ik van de EHBO-les, waar een ambulancemedewerker vertelde dat hartinfarcten bij vrouwen zich heel anders ontwikkelen dan bij mannen. Bij mannen raken de grote kransslagaders verstopt en komen de klachten plotseling. Bij vrouwen zijn het de kleine bloedvaten die stiekem en onopvallend dichtslibben. Dat proces zorgt voor lange perioden van onwelzijn en allerlei niet lokaliseerbare, vage klachten. Zal wel weer tussen de oren zitten. Maar dankzij deze informatie zijn minstens twee vrouwenlevens gered. Ik stuurde ze naar de huisarts. En ja hoor; het hart.

Nog zo’n groot verschil: de immuunziekten. Dat zag je bij corona al. De meeste mannen werden beter of stierven. De meeste vrouwen bleven langdurig ziek hetgeen uitmondde in post-Covid. Ik ben toch zo moe en weet niet waarvan. En toen bleek dat de energievoorziening van het lichaam ook was aangetast. De mitochondriën, onze kacheltjes, werden door het immuunsysteem uitgeschakeld. Ja, en dan is de energie op. Dat hoor je bij vrouwen trouwens heel vaak. Logisch: 70 procent van alle immuun-zieken zijn vrouwen. Eh… endometriose???

Al steke ze d’r kop in een koeienkont…

De medische sector is nog steeds puur op mannen ingesteld. Behandelingen en medicijnen worden hoofdzakelijk getest op mannen. Omdat vrouwenlijven anders reageren, blijven hun kwalen vaak onopgemerkt of krijgen een verkeerde behandeling. Hun moeheid wordt niet gelinkt aan immuunziekten maar aan gezeur en er is slechts één therapie: veel bewegen en een paracetamolletje. Maar veel bewegen kun je niet als je zo moe bent en zoveel pijn hebt. Ja, dat is dan je eigen schuld. Had je maar gezond moeten zijn. Ook schildklierzieken moeten naar de psych want het zal wel tussen de oren zitten. Hetzelfde geldt voor de darmziektes Crohn en het prikkelbare-darm syndroom.

Syndromen gelden niet als ziektes. Als je gaat zoeken vind je niks. Vrouwen hebben heel vaak vrouwensyndromen. SOLK. Deftig woord voor niks. Mijn vader zei het vroeger zo: „Al steke ze d’r kop in een koeienkont, dan ruike ze de stront nog nie.” En ja; er zit inderdaad heel wat stront aan de knikker. Die het medisch circuit niet ruikt.

Voor medisch onderzoek specifiek gericht op vrouwen is twee jaar geleden liefst 3 miljoen euro uitgetrokken. Per vrouw 33 cent. Wow. Benieuwd hoeveel geld erbij komt voor die endometriose.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties