Nederland verdwaalt

Harold Foppele 11 mrt 2024

In de catacomben van de formatie. Kleurloos, geruisloos en al draaiend. Helaas!

Zodra de verkiezingen achter de rug zijn gaan de politici over tot de orde van de dag. Beloften aan de kiezers? Niet meer nodig, want we zitten weer vier jaar gebeiteld op het pluche.

De demissionaire regering doet gewoon wat ze wil, zonder zich iets aan te trekken van de ‘nieuwe’ stromingen in het land. Het zal ze een zorg wezen.

Ieder land krijgt de regering die het verdient, USA Trump, Rusland Putin en wij, ja wij hadden Rutte. Een premier zonder actieve herinneringen. Niemand die er om maalt.

En zo sukkelen wij voort, zonder dat er iemand die zegt: „Zo kan het niet langer.” Luister naar het volk of er gebeuren ongelukken.

De Franse Revolutie is kinderspel vergeleken met wat er dreigt te gebeuren. De Boeren Opstand? De Gewone Man?

Overal kraakt en wringt het en wat doet de overheid? Zij verhoogt de belastingen, accijnzen en tarieven. Zie de BTW, ooit begonnen met 4 en 12 procent, nu 6 en 21 procent. Waanzin ten top. Fictieve belastingtarieven, hoe haalt iemand het in zijn hoofd?

En maar klagen

Op energie betaalt de gemiddelde Nederlander 120 procent belasting. Ja u leest het goed, meer de helft van de energierekening is belasting. Daarnaast de BPM, en over dit alles wordt natuurlijk ook weer BTW geheven.

Wat te denken van de gezondheidszorg? Deze is vrijgesteld van BTW, Mooi toch zult u zeggen? Nou niet dus. ALLE inkoopprijzen van de zorg zijn belast met 21 procent BTW!  Die de zorg niét kan aftrekken. En maar klagen dat de zorg zo duur is.

De oplossing? Helaas, die heb ik niet. Zolang het systeem zo blijft en Brussel jaarlijks 250.000.000 euro uitgeeft aan verhuiskosten omdat er zo nodig in Straatsburg vergaderd moet worden. En dan met uitspraken komt die kant nog wal raken (het standpunt over Atoomcentrales van een Eurocommissaris bijvoorbeeld: „Atoomcentrales bouwen duurt minstens dertig jaar, niemand wil ze bouwen en ze zijn levensgevaarlijk”). Daarmee typisch blijk geven van totale onkunde op dit terrein. Tsja, ik weet niet hoelang de burger dit nog zal tolereren.

Wellicht worden er ooit nog politici met echt verantwoordelijkheidsgevoel geboren. Helaas, tot nu toe zijn ze nog ver weg.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties