Friend Zone

Ed Knegtel 19 mrt 2024

„Heb je ook hobby’s … of een broer?” Het ongemak! Totaal geen date-ervaring, bang voor vrouwen en dan debuteren op de Nederlandse televisie. Voor een publiek van gemiddeld 500.000 man. Ik vind dat dapper!

Vroeger was ik zelf zo’n snuiter ‘die een beetje hulp best kon gebruiken’. Ik heb geen oudere broer of zus, kreeg in ons eenoudergezin nauwelijks bruikbare tips en ben ‘gezegend’ met de zeldzame combinatie verlegen en ‘voor weinig bang’. Dan ga je rare dingen uitkramen hoor! In de jaren tachtig (van de vorige eeuw ja, opa vertelt) betraden wij de dating-arena met een geeltje op zak en een voor de spiegel geoefende openingszin. Met die vijfentwintig piek leerden wij doseren, met die openingszinnen ook. De dames die daarin meegingen waren of vergevingsgezind, of bloedgeil of zo stom als het achtereind… Nog een handicap: als hardrocker liet ik mijn haar groeien. Voordat de zwaartekracht daar eindelijk vat op kreeg, groeide het de eerste twee jaar in de breedte. De weinige foto’s hiervan zijn in mijn bezit en niet gedigitaliseerd.

Magnetisch veld

Het programma is een heerlijke etalage vol ontluikende verliefdheid, dodelijke verveling, afgrijzen, gêne – sommige mensen zijn ook lekker ‘sans’ – en fysiek en mentaal magnetisme. Het begint allemaal aan de bar, bij Victor. Je hoort een term, zoals bij de notaris, sollicitatiegesprekken en – OK – First Dates: daar mogen de relatiekandidaten ‘plaatsnemen’. Vervolgens even praatje pot. „Wat zou jij leuk vinden dat er straks door die deur naar binnenkomt?” De dertig kilo te zware veertiger wist zich het angstzweet van het voorhoofd, de thuisbrigade vult aan, in koor: „Als het maar een hartslag heeft!” Dan werpen man en vrouw, man en man of vrouw en vrouw die eerste blik op elkaar. Op de bank wagen we ons alvast aan een voorzichtige prognose. De tortelduiven (die vaak op dat moment liever op de Dam de boel onder zouden schijten) worden gehaald en begeven zich ter tafel.

Af en toe is er een heer die een stoel aanschuift. Als deze 65-plus is, is dit waarachtig. Is de man jonger, dan is hij waarschijnlijk een player. Complimentjes over haar, kleding of glimlach zijn aan de bar al gewisseld, nu gaat het gesprek over tatoeages en driedimensionale huisdieren. Op een gegeven moment zijn er al zoveel overeenkomsten opgemerkt dat de dame kirt: „Het is alsof ik met mijn tweelingbroer uit ben!” De jongeheer schrikt stante pede wakker en probeert nog te redden wat er te redden valt. Kom je vanaf dit punt überhaupt nog uit de Friend Zone?

Overkill

Prachtig om te zien als men zeer openhartig de date-ervaring blootlegt. En als de overkant van de tafel dan stilvalt en met lichaamstaal één en ander archiveert onder ‘te veel info’. First Dates voorziet in een behoefte – vooral van de voyeur in De Mensch – net als sites zoals Grinder en Tinder. In deze maakbare wereld komt ‘Kinder’ gelukkig niet van de plank. Al had de in 2012 ontbonden Vereniging Martijn daar vast voor willen ijveren. Maar ‘Hinder’ (uw profiel uploadbaar alleen met een kopie straatverbod) en ‘Binder’ (voor BDSM)? Moet kunnen.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties