Op ‘het pluche’in Den Haag zit lekker hoor

Debora Fernald 28 feb 2024

Er is een fractiekamer vrijgekomen voor Groep Doe STOER, doordat GroenLinks en PvdA een fractiekamer delen. Al een tijdje zit ik op ‘het pluche’ in Den Haag en dat zit lekker hoor. Maar eerlijk, als ik een kamer mocht kiezen, dan zou ik voor de kamer van de commissaris gaan, wat een uitzicht.

Trouwens, de kamer van de commissaris van de Koning in Zuid-Holland komt binnenkort vrij, want hij stopt ermee. We zijn nu op zoek naar een opvolger. En zoals dat in de politiek gaat, betekent dat eindeloos in ‘achterkamertjes’ met elkaar in discussie. Ieder woord, punt en komma wordt uitgebreid van commentaar voorzien.

Onzin functie-eisen

Best grappig, maar zo ontstaat er wel langzaam een oneindige lijst met allerlei ‘onzin functie-eisen’. Tuurlijk snap ik dat we op zoek zijn naar de perfecte kandidaat, maar zo’n enorme lijst is belachelijk en weinig inclusief. Ik bedoel, er staat nog net niet wat de favoriete snack van de commissaris moet zijn. Stel je voor dat het een frikandelletje speciaal is? Fout, veel te rechts of een vega-snack? Fout, veel te links.

Vooral vrouwen blijken af te haken wanneer je teveel functie-eisen stelt. Vrouwen zijn vaak heel kritisch op zichzelf. Als de gemiddelde vrouw over ook maar één functie-eis twijfelt, besluit zij niet te reageren en dat zou jammer zijn. We zoeken iemand met humor, die plezier in het werk heeft, ook zo’n dooddoener. Alsof iemand gaat solliciteren zonder humor, die met tegenzin kan functioneren in een giftige omgeving en graag met een knoop in de maag aan het werk gaat.

Ik zit te denken: Zijn we op zoek naar de tweelingbroer van de huidige commissaris, maar dan ‘allememaggies’ net zo grappig als clown Bassie met de ambitie om een burn-out te krijgen? Die tot in de late uurtjes een vergadering kan voorzitten en als we dan samen zijn uitgelachen, uitgehuild en uitgeschreeuwd, zich kan herpakken onder het genot van een lekker snackje bij de borrel en dan met nieuwe energie weer klaar is om de problemen van onze provincie serieus te nemen en zichzelf iets minder?

Arrogant en vooringenomen

En oh ja, de inwoners van Zuid-Holland mogen ook meepraten via een ‘representatieve enquête’. Nou ja, representatief? Niet echt, eerder arrogant en vooringenomen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen westerse en niet-westerse mensen. Een koloniale, racistische indeling, want hoe bepaal je op het eerste gezicht of iemand westers of niet-westers is? Waarschijnlijk op basis van huidskleur. Waar ken ik dat toch van? Oh ja, van de politie, de Koninklijke Marechaussee en de Belastingdienst die bij controles mensen controleerden op basis van hun huidskleur. Allemaal voorbeelden van institutioneel racisme. Dit zijn geen incidenten, dit is ‘discriminatoir’ beleid, een systeem, een uitsluitingsmechanisme om bepaalde mensen te onderdrukken. Het gaat hier om structurele en collectieve achterstelling, benadeling en uitsluiting van groepen mensen. Demissionair premier Mark Rutte is overigens met zijn ‘fraudebeleid’ tot aanzetten van rassendiscriminatie door de rechtbank veroordeeld.

Ondertussen is men in de politiek druk, vooral met mij negeren, de mond snoeren en te doen alsof ik niet besta. Ik ben ‘lastig en zo ongezellig’. Het moet echt niet veel gekker worden. Straks vragen ze de gedeputeerde, die vindt dat ze het recht heeft om het n-woord te gebruiken, nog om advies. Vind je het gek, dat half Nederland geen vertrouwen meer heeft in de politiek?

Debora Fernald (Statenlid Provincie Zuid-Holland, Groep Doe STOER, kunstdocent en antiracisme-activist)

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties