‘Andriesje van alles’

Paco Painter 7 jul 2023

Op tv kijk ik naar voetbal. Nederlands vrouwenteam tegen België. Ze winnen met 5-0. Logische winst. Niemand minder dan Andries Jonker is daar de trainer.

Andries Jonker! Ooit, in Duitsland bij Bayern München, de linker-en rechterhand van Louis von Gaal. Louis werd daar overigens soms fluisterend Louis Christus von Gaal genoemd. Maar dat zijn geruchten.

Andries dus, de man die de Duitse taal een extra dimensie gaf. Een man die zo mooi kon zeggen: „Wie Sie wissen hatte ich eine herzliche Beziehung mit der Louis.” Zijn fascinatie voor Von Gaal grenst sinds die tijd bijna aan verafgoding.

Toen Andries gevraagd werd de leiding te nemen over het Nederlandse vrouwenvoetbalelftal, dacht hij dat men Von Gaal had gepasseerd voor die baan. Dus belde hij eerst zijn vrouw om raad: „Was sal ich doen, Schatz. Ich wil von Gaal kein dolke in die rükke stechen und…” „Zeur niet, Andries. We kunnen het geld gebruiken, ja! Bel me niet meer!”
„Jawohl, Schatz!!”

Afbranden snap ik niet

Daarna stond der Andries de pers te woord: „Von Gaal sagte mir; MACH ES! Dus das doe ich maar. Ich wil von Gaal naturlich nicht zuleur stellen.” Prachtig toch? Ik snap dat afbranden, toen in de pers van Andries, echt niet. Hij sprak ook zo mooi in de microfoon. Alsof hij iets breekbaars in zijn mond droeg. Zoals een knaagdier dat zijn jong vervoert. Zoiets.

Andries Jonker Een man met prachtige benen onder een oranje korte broek. Een hoofd waarvan je zeker weet; dat is een man van tradities: woensdag een gehaktbal, maandag wasdag en vrijdagavond brave middenklasse seks met zijn vrouw.

Fascinerend: van ‘Andriesje van alles’ bij Louis von Gaal, tot hoofdtrainer Nederlands vrouwenteam. Die baan lijkt op zijn lijf geschreven. Ik bedoel maar; hij mocht wél ooit voordoen aan wereldvoetballers als Robben, Ribéry, Lewandowski en Thomas Müller, hoe ze een bal moeten ingooien. Daar is Jonker namelijk heel goed in, in voordoen hoe je een bal moet ingooien. In feite nam Von Gaal hem daarom ooit mee naar Duitsland.

Schlagers jodelen

Gelukkig is Andries zo gewoon gebleven. Je ziet hem regelmatig zoiets gewoons doen als de barbecues van zijn afgod Louis von Gaal bezoeken. Dan trekt hij zijn oude rode trainingsjack van Bayern aan en staat hij enthousiast met de andere gasten mee te juichen en schlagers te jodelen terwijl Von Gaal intussen een reekalf staat te demonteren in de achtertuin.

Kortom, wij houden veel van Andries en wensen hem succes op het komende WK voor vrouwen. Of is het tegenwoordig WK voor mensen? Oké, WK voor vrouwmensen dan.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.