Marcel & Gijs – geld stinkt niet saai

Han Maas 19 jun 2023

Dit wordt de saaiste column die ik ooit heb geschreven. Dat is een prestatie, want mijn columns zijn altijd saai en ongebundeld omdat geen uitgever ze wil hebben, kennelijk – zelfspot scoort. Johan Derksen gaat er zelfs van op vakantie, misschien mag zijn vrouw wel met hem en de hond mee. Over zijn huwelijk spot hij al genoeg, hier laat ik het bij.

Marcel van Roosmalen is zijn saaie vervanger bij SBS6 en vriendje Gijs Groenteman hangt de Wilfred Genee van de talkshow uit. Van de ooit zo rode VARA mogen ze dit goedbetaalde uitstapje maken: geld stinkt niet saai.

Voor de eerste aflevering is er al een akkefietje: René van der Gijp noemde Gijs ‘Groenteboer’. Dat vond Marcel geen leuk grapje.

Gijs Groenteman woont een straat achter mij – hij zal vast zeggen dat ie vóór mij woont – en is de zoon van, getrouwd met Aaf Brandt Corstius, de dochter van. Ja, het is een BN’er-buurt. De buurt die Aaf ooit saai noemde. Ze woont er dan ook nog niet zo lang als ik, die de verandering wél heeft meegemaakt. Ze zal de geluidsoverlast niet ervaren met een koptelefoon op als ze podcasts opneemt, want daar is deze familie gek op.

Schoonmoeder Hanneke Groenteman kom ik weleens bij de groenteman tegen. ‘Groenteman bij de Groenteman’, ligt dan op mijn lippen, maar dat is een saaie grap. En je weet maar nooit of Hanneke geblowd heeft zoals ik zag bij Boerderij van Dorst (van natuurlijk BNNVARA); dus durf ik het sowieso niet te zeggen.

Een soort René van der Gijp – niemand heeft meer humor ‘als hem’ – wordt niet gemist bij Marcel & Gijs: eigen humor eerst. Maar Marcels onderkoelde humor komt nogal gemaakt over. Zijn columns zijn soms wel eens grappig of goed. Hij heeft ze in een dik boek verzameld met de toepasselijke titel Totaal. Iedere uitzending maakt Marcel er zonder een controlerende man als Genee ongegeneerd reclame voor waarbij zijn zelfspot totaal mislukt. Gijs lacht, want het is zijn vriend. Over andere talkshows praat je niet, meent Marcel en doet het vervolgens. Je gasten zeik je niet af tijdens de show, dus is René Froger erna aan de beurt: Marcel zegt dat hij blij is met meer diepgang (vreselijk cliché, Van Roosmalen, dat moet jij als schrijver toch weten) als alles- en betweter Sander Schimmelpenninck te gast is. Marcel vindt het verfrissend om met Schimmelpenninck een hekel te hebben aan dezelfde mensen. En in talkshows wordt ‘links geluld en rechts gevuld’.

Op vrijdagavond lopen Van Roosmalen en Groenteman eerst met Henny Huisman de polonaise rond de tafel, scanderen later de namen van hun gasten, John de Mol, SBS en hun eigen namen. Aan het einde van de show nog een polonaise met rapper Donnie. Met plaatsvervangende schaamte op mijn rode kaken, een rode salonsocialist ben ik nooit geweest, krijg ik nu toch heimwee naar Barend & Van Dorp.

Heb ik trouwens al verteld dat mijn dikke bundel met saaie columns en verhalen niet in de boekwinkel te koop is omdat geen uitgever geïnteresseerd is?

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.