All you need is pain?

Claude Aendenboom 13 jun 2023

Waarom bestaat er pijn? Op mijn 14de leerde ik in de les biologie dat pijn meestal wordt veroorzaakt door beschadigd of ontstoken weefsel. Weefselschade veroorzaakt pijn door pijngevoelige zenuwen te activeren, die een signaal naar de hersenen sturen.

En ja, elke mens vreest wel één of andere pijn, ook al beweren sommige vrienden bij feestjes van niet. Ook zij staan soms zwetend doodsangsten uit, net zoals andere levende wezens trouwens: eencelligen, garnalen, zeehonden, olifanten wier slurf panisch reageert op een muis en giraffen die met hun lange benen snel wegrennen voor de genadeloze roofdieren. En ook de schijnbaar onverschrokken leeuwen en tijgers zijn soms erg op hun hoede. Maar de bomen en planten moeten de vlammende pijn van de jaarlijkse bosbranden willens nillens ondergaan, ze kunnen immers niet vluchten. Wellicht ervaren ook atomen en planeten op de één of andere manier pijn, zo nu en dan. Zoals bij een kernsplijting of een exploderende zon buiten ons Melkwegstelsel. Ervaart het universum ook pijn?

Extreme situaties leiden tot pijn en dus vermijdingsgedrag. De meeste mensen verdragen bijvoorbeeld geen grote honger, willen niet te veel armoede of rijkdom en komen bij te lage temperaturen niet buiten. Jongens en meisjes, baby’s en bejaarden kunnen als aardbewoners best niet kleinzerig zijn, vele pijndemonen passeren immers de revue in het Leven: groeipijn, tandpijn, menstruatiepijn, hoofdpijn, rugpijn en bevallingspijn, noem maar op, men zou er een hele pijn-encyclopedie mee kunnen vullen.

Pijnkliniek voor pijnproblemen

En dan is er nog de pijnkliniek. Volgende info over zo’n kliniek vond ik op internet: „Onze dienst pijntherapie behandelt patiënten met complexe pijnproblemen, dit kan zowel om acute als chronische aandoeningen gaan. Pijn is een complex fenomeen en er zal dan ook niet altijd een duidelijke oorzaak of letsel zijn dat kan behandeld worden. Een patiënt met ernstige pijnklachten waarbij de klassieke pijnstillers of fysiotherapeutische behandelingen niet helpen, komen op doorverwijzing van zijn (huis)arts in de pijnkliniek terecht.”

Maar het allerpijnlijkste is volgens mij: in een cel urenlang gefolterd worden door een bende criminelen. Ook je kind verliezen door ontvoerders is allesbehalve pijnloos. En liefdesverdriet gaat door merg en been.

Maar waar zijn al die pijnen, oorlogen en natuurrampen nu eigenlijk goed voor? Alleen de master of the universe kent het antwoord. Sommige religieuze leiders die de wijsheid in pacht hebben, beweren: All you need is love and… pain.

Pijnlijke gedachte.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.