Ruimte in het hoofd

Anouscka Brabers 13 jun 2023

Beste relaxende lezer, wat kan het toch heerlijk zijn om even te ontspannen!

Een stukje fietsen of wandelen of zomaar even voor je uitkijken en dagdromen, je fantasieën en gedachten de vrije loop laten. ‘Het hoofd leegmaken’ zoals men dat vaak noemt.

Misschien herkennen méér mensen het volgende, waar een ander ruimte in zijn hoofd krijgt, bij het zogenaamde opruimen van de rommelige bovenkamer door ontspanning, gebeurt er bij mij tijdens deze spaarzame momenten heel iets anders, mijn koker explodeert bijna en het gaat tollen van de nieuwe ideeën. De gekste ingevingen over wat ik zoal zou kunnen ondernemen komen boven. Goed is het dat de meeste weer net zo snel uit mijn gedachten verdwijnen als dat ze gekomen zijn, maar er blijft nu en dan ook wel wat hangen. Mijn gezin vraagt zich soms zuchtend en licht geërgerd af waar ik mee bezig ben of wat ik ‘nu weer’ bedacht heb…

Aan het begin van het grote ontspanmoment komen de saaie en verwaarloosde taken die ergens zijn blijven liggen als eerste in de vorm van een soort goederentrein in mijn gedachten voorbij. De neiging om dan over te gaan tot actie is dan nog groot. Dit gevoel dat ik niet wil hebben maakt uiteindelijk plaats voor creatieve gedachten en de frontale cortex is dan ook in opperste paraatheid om deze gedachtestroom te blijven voeden.

Werk aan de winkel

Waar gaan we heen op vakantie? Ons interieur aanpassen waarin ik streef naar een utopische perfectie? Heb ik onlangs nog iemand vreselijk verwaarloosd of vergeten of iets doms gezegd? Ik moet nog even bloemen brengen en die en die bellen. Thuis is er altijd wel werk aan de winkel en ‘mijmertijd’ neem ik daar maar zelden.

Wat gaan we eten? Wat doen we in het weekeinde? Oh nee! weer een feest, gezellig en lieve mensen maar vermoeiend en een verplichting als je eigenlijk liever eens niets wilt doen…

Ook zet zo’n ‘me-moment’ mij aan tot creativiteit, ik bedenk dan nieuwe hobby’s, zoals kippen gaan houden of bier brouwen. Echt iets voor mij, maar dan moet mijn man het hok bouwen of ketels gaan installeren. Of hij daar zin in heeft? Ook doe ik geweldige ideeën op uit de podcasts die ik luister tijdens het ontspannen en dat zijn er soms echt teveel.

Tegenwoordig wacht ik maar eerst eens een tijdje voordat ik met mijn plannen anderen verveel, als het na een poosje nog kriebelt ga ik er pas iets mee doen.

Ooit komt het goed en krijg ik het voor elkaar om ín het moment te blijven, maar dit kost oefening en hier heb ik geen tijd voor.

Mijn haakwerkje en het aantal boeken die nog ongelezen op de plank liggen, kunnen altijd nog mee op vakantie. Al ben ik bang dat ik dan vooral veel ga ‘ontspannen’!

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.