Komt ie of komt ie niet?!

Bregje van Weezel 7 jun 2023

Komt ie of komt ie niet?! Gaat Poetin in augustus naar Zuid-Afrika, of toch niet? Dat is de vraag. Hij is vriendelijk uitgenodigd. Om deel te nemen aan het jaarlijkse BRICS-overleg.

BRICS is een afkorting voor de economische samenwerking tussen Brazilië, Rusland, India, China én Zuid-Afrika. Dit clubje is opgericht als tegenwicht tegen de westerse superioriteit. Met een eigen munt hopen ze de dollar te verslaan. Poetin zijn minister van Buitenlandse Zaken was vorige week al een paar dagen in Kaapstad. De minister van Buitenlandse Zaken van Zuid-Afrika glunderde in zijn nabijheid. Handen werden volop geschut. Ze hebben natuurlijk ook veel gemeen. Ze weten precies hoe je een land naar de verdoemenis helpt. Samen met alle andere BRICS-genoten hebben ze in een zwaarbeveiligd luxe hotel gezellig zitten keuvelen over hun economische grootheid.

Zuid-Afrika zit wel een beetje met het aankomende bezoek in haar maag. Ze is namelijk ook lid van het Internationale Strafhof (ICC). En dat Hof in Den Haag heeft een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Poetin. Komt hij naar Zuid-Afrika, dan moet hij dus in principe door Zuid-Afrika gearresteerd worden. De premier van de Westkaap heeft al laten weten dat ook meteen te doen. Maar deze premier is van een andere partij.

Zogenaamde neutraliteit

Het ANC, de regeringspartij, denkt er toch net een beetje anders over. Het communistische kameraadschap prevaleert overduidelijk boven de zogenaamde neutraliteit. Bleek ondanks ook al toen de Amerikaanse ambassadeur nogal resoluut stelde dat Zuid-Afrika wapens heeft geleverd aan Rusland. Door een Russisch oorlogschip in de haven van Simonstown even stiekem flink vol te laden. Nu hoop ik dat het ook echt Zuid-Afrikaanse wapens zijn. Dan valt het nog wel mee. Met een slecht in elkaar gezette pijl en boog moet Oekraïne toch wel raad weten. Maar vrees dat de wapens uit een professionelere Afrikaanse hoek komen.

Als reactie op de internationale verontwaardiging (en de enorme devaluatie van de nationale munteenheid) heeft Zuid-Afrika heel nobel/gehaaid, zelf invullen wat van toepassing is, besloten tot een vredesmissie. Zij gaan Oekraïne en Rusland in dialoog weer samenbrengen. Vraag me af of dit de reputatieschade zal beperken. Want ondertussen probeert Zuid-Afrika het ICC-lidmaatschap wat af te zwakken. Stelt ze neutraliteitsregels op voor de deelnemers van de bijeenkomst. En wijst als een klein kind naar andere landen, die andermans landgrenzen ook niet altijd waarderen. Ze proberen zelfs om een ander BRICS-land zover te krijgen om de bijeenkomst in augustus te organiseren. Over een aap op iemand anders schouder zetten gesproken. We wachten het af.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.