Amerikaanse verdeeldheid wordt gevoed door Republikeinse angstzaaierij

Olav van Zijl 2 jun 2023

Het blijft mij verbazen dat veel in bittere armoede levende Amerikanen tegen hun eigenbelang in, oerconservatieve Republikeinen blijven steunen. Politiek ultra-rechts Amerika heeft met het zaaien van angst en desinformatie miljoenen kansloze Amerikanen weten te overtuigen op hen te stemmen.

Een eigenaardig fenomeen want zodoende stemmen zij feitelijk tegen hun eigen belang in. Als je in de VS arm bent, is een stem op de Democraten namelijk veel logischer.

Kate Davidson van The Wall Street Journal schreef op 9 februari 2020 dat toenmalig president Trump voorstelde om de komende tien jaar 4500 miljard dollar te bezuinigen. Daarvan moest 422 miljard dollar komen van sociale zorgprogramma’s als medicare (ziektekostenverzekering voor lage inkomens) en EBT/SNAP (voedselvoorziening), arbeidsongeschiktheidsuitkeringen en studieleningen. Eerder werd al gesneden in budgetten van het openbaar onderwijs, verschillende wetenschappelijke onderzoeksprogramma’s en tal van andere publieke en sociale voorzieningen. De allerarmsten in de Verenigde Staten worden juist door dit soort voorstellen het hardst getroffen. Dit nota bene in het land waar het sociale vangnet flinterdun is, of in sommige staten vaak geheel ontbreekt. Toch blijft een groot deel van die minder bedeelde Amerikanen ultra rechtse Republikeinen steunen.

Propaganda-machines

Kijk een minuut of vijf naar televisiezenders als Newsmax of Fox News. Het is lang genoeg om te concluderen dat dit soort zenders louter propaganda-machines voor oerconservatief Amerika zijn. De zenders zijn erop uit om 24 uur per dag angst en verdeeldheid te zaaien. Deze strategie van fearmongering is zeker niet nieuw. In 2002 onder President George W. Bush moest er gevreesd worden voor de Irakezen. Met hun zogenaamde massavernietigingswapens zouden zij een direct een gevaar voor de Verenigde Staten vormen. Achteraf bleken die wapens er helemaal niet te zijn.

Een andere absurde stelling vanuit conservatieve hoek is dat de Democratische partij een club is die van de Verenigde Staten een socialistisch land à la communistisch China of voormalige Sovjet-Unie wil maken. Of dat de Democraten van plan zijn om Amerikanen al hun wapens af te nemen. Met name dit laatste is vanwege de vele massaschietpartijen recent vaak een nieuwsonderwerp. In werkelijkheid is het grootste deel van de Democraten inderdaad tegen het bezit van volautomatische vuurwapens, militaire aanvalswapens etc, en wordt er gepleit voor veel strengere background controles. Zodoende kan voorkomen worden dat wapens niet in handen komen van personen met strafrechtelijke veroordelingen of met mentale klachten. Echter, Democraten hebben over het algemeen niets tegen een geweer voor de jacht of voor bescherming. Als je in een Amerikaans buitengebied woont, is het immers handig om je te kunnen verdedigen als er plotseling een beer tussen je tuinmeubilair staat. Door het volk af te leiden met leugens en bangmakerij behoudt rechts Amerika steun en stemmen.

De blik verruimen

Die ogenschijnlijke onvoorwaardelijke steun wordt ook nog eens versterkt door ignorantie en wereldvreemdheid. The New York Post schreef in 2018 dat 43 procent van de Amerikanen (141 miljoen personen) nog nooit buiten de landsgrenzen van het land is geweest. Reizen verruimt de blik en bevordert het relativeringsvermogen. Met een breder referentiekader is het makkelijker om problemen in proporties te zien. In maart 2022 schatte het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken dat slechts 37 procent  van de Amerikanen een geldig paspoort heeft. Men weet dus niet beter, het algemene wereld kennisniveau van de gemiddelde Amerikaan ligt niet hoog.

Daarnaast speelt de hunkering om terug te keren naar de goede oude tijd een grote rol. Met name de oudere, blanke generatie babyboomers mijmert en herinnert zich nog de  jaren ’50, ’60 en ’70. Zij willen naar die tijd terugkeren. Dat dit anno 2023 totaal onrealistisch is, wordt niet begrepen. De Republikeinen spelen hier slim op in door de schuld van het Amerikaanse verval onterecht in de schoenen van bijvoorbeeld immigranten, de media en Democraten te schuiven. Zodoende blijven de vaste aanhangers conservatieve republikeinen steunen en wordt de verdeeldheid in de Verenigde Staten alsmaar groter.

Olav van Zijl is een Amerikaans- Nederlandse commentator. Hij werkt vanuit Den Haag en de Verenigde Staten.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.