In beeld

Allard van Gent 18 mrt 2023

De een overkomt het vaker dan de ander. Bij mij gebeurt het vrij regelmatig, dat ik wantrouwend om me heen kijk of er ergens een verborgen camera hangt die mijn manier van handelen aan het Nederlandse volk wil toevertrouwen.

Een camera die mij al in beeld heeft als ik de Blokker binnenloop, op zoek naar een beschuitbus. Niet zomaar een beschuitbus, nee, eentje met een lift, waarmee je de beschuiten omhoog trekt.

Ik haal deksels van beschuitbussen en check ze op de aan- of afwezigheid van een beschuitlift. Dat is voor de op de bank onderuit gezakte televisiekijker natuurlijk niet echt interessant. Ik kies uiteindelijk voor de zilverkleurige Brabantia. Nu zet waarschijnlijk de voice over in: „Kijkers, opgelet. Onze hoofdpersoon gaat nu op weg naar de kassa. Hij staat achter die oudere man die zijn laatste munten bij elkaar schraapt om zijn schaaltje ter bewaring van kunstgebitten te betalen. Nu is onze hoofdpersoon aan de beurt.”

Ik zet de beschuitbus op de toonbank. Op dat moment tikt er iemand tegen mijn voet. Even ben ik verward, omdat ik het tikken niet kan thuisbrengen. In een winkel stoot iemand je aan of iemand dringt voor, maar nog nooit heeft iemand mij op mijn voeten getikt. Ik kijk opzij en zie aan de stok dat het een jonge dame met een blindenstok is.

Film met verborgen camera

„Lukt het?”, vraag ik behulpzaam.
„Ja, ik moet bij de kassa zijn”, zegt ze.
„Dan staat u precies goed”, zeg ik.
„10,95″, zegt de caissière.
„Kan ik pinnen?”
„Ga uw gang.”

En op dat moment waan ik me in een film met verborgen camera. Het pinapparaat staat rechts van me. Met mijn rechterhand wil ik de pincode intypen. De blinde dame staat pal tegenover het pinapparaat, haar ‘blik’ van achter de donkere bril gefocust op het cijferpaneel. Ik kijk om me heen. Moet ik mijn pinhandeling afschermen, omdat er een blinde vrouw meekijkt? Dat vraag ik me af.

„Kijk, onze hoofdpersoon weet niet wat hij moet doen. Hahahahahaha, hij schermt toch alles af, want de blinde vrouw zou zijn pincode wel eens kunnen zien. Oh, oh, oh, hahahahaha, mensen, dit is leuk!!!”

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
In beeld
Sluiten