Lentekriebels – Grande Bouffe

Han Maas 27 mrt 2023

Een aantal jochies zit in een koude januarimaand aan het begin van de taboedoorbrekende jaren zestig, toen seks nog geschreven werd als sex en men calvinistisch sprak van de ‘daad’ of ‘samenleving’, bij het schaarse licht van de kogellamp van een lantaarnpaal stiekem een boekje te lezen. Nou ja, meer plaatjeskijken. Rode oortjes, warme kriebels in hun buik.

Wat je met papieren joekels moet? De Klisjeemannetjes – van Kooten en de Bie – vertolkten dat later zo treffend met hun lp Hengstenbal: ‘Kijken, kijken en de rest erbij denken.’ ‘De oudste beweging der wereld.’ Seks is ook humor, satire en dat moet zo blijven.

Een vlinderbril, grote bruine schoenen die je ondanks het geluid toch te laat zag aankomen. Ik zie haar zo weer voor me. Als je nietsvermoedend je handen op je dijen liet rusten, stond ze opeens naast je tafeltje, pakte je armen beet en kwakte ze vervolgens hardhandig op je tafeltje: ‘Handen boven tafel!’ Seksuele voorlichting op de lagere school? Welnee. Zeker niet op een christelijke school en dat is maar goed ook. Onderwijs moet seculier zijn, zonder de normen en waarden van een zelfverzonnen god en een tweedelig boek met de nodige seks erin, en ‘seksculier’, dat wil zeggen zonder uitsluiting.

Het thema voor de Week van de Lentekriebels 2023 is: ‘Wat vind ik fijn?’ – zeker niet wat de juffrouw deed. Ik herinner me de gesprekken aan tafel, de vragen en de antwoorden, mijn oma die lachend de kamer uit liep als ik een rare vraag stelde en toen ze tegen mijn zusje zei: ‘Houd God voor ogen en je hand voor je lekkers’ – ook al was ze overtuigd ex-katholiek, virale indoctrinatie raak je niet kwijt.

Ouders zijn de aangewezen personen om kinderen seksuele voorlichting te geven. Ook om alle commotie en misverstanden rondom het lesmateriaal uit de weg te gaan. Zelf bepalen wat je denkt dat goed is voor een kind op een bepaalde leeftijd. Zonder indoctrinatie, en zonder kinderen in verwarring te brengen door ze op jonge leeftijd bijvoorbeeld op een genderkeuze te wijzen. En vertel ze zeker niet dat er steeds meer transmannen zijn die hun baarmoeder willen behouden, omdat elke eventueel toekomstige kinderwens in vervulling moet gaan, eraan voorbijgaand wat een kind dan wel niet moet denken: is het nu mijn moeder of mijn vader? – of valt dit onder het nieuwe normaal, dat je niet meer mag denken, laat staan zeggen wat normaal is? – behalve in de betekenis van uitzondering. Normaal is het zeker dat transvrouwen geen baarvader hebben, dat lijkt mij heel natuurlijk.

Wat vinden jullie lekker? Is dat in de Week van de Lentekriebels aan de spelers van het Nederlands Elftal gevraagd? Lijkt mij niet, anders ga je in Frankrijk, het walhalla van de gastronomie, niet naar de afhaalchinees voor een portie dubieuze kip kerrie, maar kies je op zijn minst boeuf bourguignon. Hoe dan ook: kansloos afgeslacht door ‘de Haantjes’, die er een Grande Bouffe van maakten.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Lentekriebels – Grande Bouffe
Sluiten