De Staat

Bregje van Weezel 9 feb 2023

Donderdagavond houdt de president van Zuid-Afrika de staatsrede. Hij opent het parlementaire jaar en vertelt hoe het land ervoor staat. En dat is voor niemand een verrassing. Namelijk ronduit slecht. Een national state of disaster lonkt aan de horizon.

Maandenlang zit iedereen, nou ja behalve alle bewindslieden, meerdere malen per dag uren zonder stroom. Waarom? Omdat het staatsbedrijf Eskom de hoeveelheid aan beschikbare stroom moet verdelen, om zo een totale blackout te voorkomen. Loadshedding noemen ze dat. Nodig omdat het bedrijf, notabene op advies van de regering, jarenlang niet geïnvesteerd heeft in onderhoud. Met als gevolg stroomonderbrekingen van soms wel twaalf uur per dag. Typisch verhaal van van de regen in de drup.

Geen elektriciteit, geen werk

Eten, nog levend of niet, is niet meer koel te houden. Oogsten verpieteren. Voedselprijzen stijgen. Water- en rioleringssystemen gaan kapot. Omdat ze niet berekend zijn op zoveel uit- en weer aangezet. Of werken niet, waardoor hele gebieden ook nog eens urenlang zonder water zitten. De een na de andere ondernemer gaat failliet. Geen elektriciteit is vaak geen werk, dus geen inkomen. Zo simpel is het. De stroomonderbrekingen lijken alleen maar toe te nemen. Corruptie is daar ook debet aan. De huidige CEO heeft aangegeven zijn functie neer te leggen. De dag na die aankondiging kreeg hij een vergiftigd kopje koffie voorgezet. Gelukkig was hij wakker genoeg om dat op te merken en hij heeft aangifte wegens poging tot moord gedaan. Het staatsbedrijf komt nu direct onder leiding van de minister van Energie. Een fervent aanhanger van ouderwetse kolen en een Turks energieschip. Ik voorzie weinig licht aan het eind van de tunnel. Wel veel vullen van eigen zakken.

Jonge kinderen

Alsof dit allemaal nog niet genoeg is, heeft Zuid-Afrika nog steeds te kampen met een gigantische werkeloosheid en lijkt de criminaliteit alleen maar te stijgen. Het aantal moorden per dag neemt schrikbarend toe. Steeds vaker zijn omstanders van gang-gerelateerd geweld slachtoffer. Opvallend veel jonge kinderen. De politie lijkt daar ogenschijnlijk weinig aan te doen.

Bovenop dit alles leek het het Ministerie van Toerisme een goed idee om een sponsordeal met de Londense voetbalclub Tottenham Hotspur te sluiten ter waarde van omgerekend 60 miljoen euro. Kregen ze naast de Zuid-Afrikaanse vlag op de voetbalshirtjes een leuke skybox bij. Je zit daar toch liever hoog en droog, dan thuis in het donker. Moet de gedachtegang geweest zijn. Vorig jaar wilden ze nog een gigantische vlag aanschaffen ter waarde van een dikke miljoen euro. Ik kijk er niet meer van op. De verhalen schrijven hier zichzelf. Het is nu alleen nog even afwachten met welke fabeltjes de president komt.