De poepdoos

E.M.M. Santink 24 feb 2023

De meeste mensen, die onderweg zijn en last van hoge nood krijgen, kunnen op tijd het toilet bezoeken. Voor personen, die aan PDS, ziekte van Crohn, of colitis ulcerosa lijden, is dat meestal niet haalbaar.

De mogelijkheid bestaat om de HogeNood app op je smartphone te downloaden. Maar er moeten voldoende wc’s zijn, anders heb je daar niets aan. Gezellig op vrijdag naar de markt, of shoppen in het centrum zit er voor hen niet in. Zittend op je hurken bij een lantaarnpaal levert een flinke prent op. Tip: krijg je onverhoopt een bon, dan kan je deze hergebruiken als alternatief voor toiletpapier. Meteen een vorm van duurzaam consumeren.

Met hondenpoep is het beter geregeld. Het zakje met de drol kan meteen de gele hondenpoepbak in. Deze bakken zijn op elke hoek van de straat te vinden.

Door de eeuwen heen zijn er verschillende soorten poepdozen in gebruik geweest. Een houten emmer, een schijthuis, een gemakje of latrine voor de hoge nood waren populair. Een kuil graven was een gangbare optie.

Horror

Lang geleden ging het gezin, waartoe ik behoorde, op bezoek bij familie in een plattelandsdorp. Er was geen rioolvoorziening. Een verveloos wc-huisje, niet meer als een plank met gat erin stond op de binnenplaats. In de avonduren brandde een spaarzaam lichtje. De perfecte filmset voor een horror. Om zo’n toilethuisje te kunnen gebruiken, had je een loper nodig. Op een ochtend ging het gezelschap, behalve mijn vader en ik, een wandeling maken. Mijn vader kreeg hoge nood. Nergens was de sleutel van de poepdoos te vinden. Gelukkig vond hij een stapel kranten en deponeerde daarop, wat hem dwars zat. Met het opgevouwen warme feestpakket tilde hij mij uit het raam op een zandpad. Het leek wel een Laurel en Hardy-slapstick. Waar moet ik naartoe papa? Leg het aan de overkant onder die struik. Hier goed? Nee iets meer naar links. Kort daarna keerden de wandelaars terug. De geur in huis was niet om te harden. Mijn vader verklaarde, dat ik nat en winderig was geweest. Hij zette mij te kakken.

In Down Under hebben ze het goed voor elkaar. Overal zijn schone wc’s te vinden. Zelfs in the bush.

Het aanleggen van meer openbare toiletten zou voor alle mensen met hoge nood welkom zijn. Graag met een toiletjuffrouw, bij wie je ook nog je persoonlijke shit kwijt kan.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.