Missing out of fear

Rosan 23 feb 2023

Als het aankomt op iets spannends doen of iets nieuws leren, dan voelt dat voor mij als een combinatie van opwinding en angst. Mijn gedachtes gaan dan heen en weer tussen ‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’ en ‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het niet kan’.

Last van fear of missing out is mij dan ook onbekend. Ik ben meer van het type missing out of fear.  Gewoon lekker in mijn comfortzone blijven zodat ik geen angst voel, wel zo veilig. Als ik voorbij dit automatische reactiepatroon kijk, zie ik een psycholoog die zelf niet aan exposure doet. Dat is net zoiets als een longarts die rookt.

Een basis-klimcursus met collega’s kwam op mijn pad. Een aantal smoesjes verder, was daar dan toch de eerste les. Als een echte zenuwpees trek ik voorafgaand aan de eerste les thuis vier verschillende outfits achter elkaar aan. Het wordt uiteindelijk een sportlegging. Aan mijn sportieve looks kan het in ieder geval niet liggen.

Complete kortsluiting

In de klimhal ontmoeten we onze instructeur Haris, oftewel ‘Harrie’. We moeten een klimgordel aan doen en na een van de eerste instructies vind er geen verwerking van informatie meer plaats in mijn kleine noch grote hersenen. Complete kortsluiting. Zwetend kijk ik als een hertje in de koplampen naar een collega die bemoedigend knikt en lijkt te zeggen, komt goed.  Een flashback dient zich aan, ik zit bij mevrouw Wilschut, onze vertrouwenspersoon op school die ook bemoedigend knikt als ik over mijn faalangst vertel.

De eerste stappen omhoog. Een spel tussen mijn angst en mijn kracht. ‘Onze diepste angst is juist onze niet te meten kracht’, schreef Mandela. Ik reguleer mijn lijf door bewust te ademen. Daarna klim ik weer een stukje verder. Met Mandela in mijn achterhoofd klim ik tot aan de top. Wat een kik geeft dat.

Daarna roep ik ‘block’ en bij het horen van ‘block oké’ laat ik vol vertrouwen in degene die mij zekert los. Ingesnoerd als een rollade, maar wel een hele trotse rollade, abseil ik, met totaal verlies van decorum, naar beneden. Wie nooit bang is, kan ook niet dapper zijn!

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.