Leven na de dood

Karla Bennarik 2 feb 2023

Zo’n vijftien jaar geleden overleed mijn opa. Alhoewel ik altijd het gevoel heb dat hij bij mij is, maar dan in de lucht.

Theorieën over dit onderwerp hebben mij altijd geïnteresseerd. Wat zou er na de dood kunnen gebeuren? Blijft het skelet uiteindelijk over, of is de dood van de fysieke mens niet het einde en leeft de ziel voort?

Het leven na de dood is een discussie die jarenlang bezig is. Sommige mensen geloven in het hiernamaals, anderen zijn er zeker van dat de mens niet voortleeft. Er is geen bewijs wat er gebeurt na de dood, dus het is een subjectieve uitleg afhankelijk van gedachtes en geloof.

Christelijke mensen geloven dat er een hemel is en dat zij zich herenigen met familie in het paradijs. Deze gelovigen zijn ervan overtuigd dat men eeuwig leeft na de dood. ‘En dan zal het geschieden dat de geest van hen die rechtvaardig zijn, wordt ontvangen in een staat van geluk die het paradijs wordt genoemd, een staat van rust, een staat van vrede, waarin hij van al zijn moeiten, en van alle zorg en droefenis zal uitrusten.’ Alma 40:14. – Terri, Florida (VS). Bovendien is er sprake van een hel in het christendom, alleen zou de hel tijdelijk zijn. Tenslotte heeft Jezus het beste met iedereen voor.

Soeverein over leven en de dood

Bij het jodendom keert de geest terug naar God en is de bewuste persoon er definitief niet meer. ‘De naam van Jahweh houdt in dat Hij absoluut soeverein is over het leven en de dood en dat Hij hun -die aan Hem vasthouden- onvoorwaardelijk trouw is, dus ook tot over het graf heen.’ ‘Dit moet ge de Israëlieten zeggen: Jahweh, de God van uw vaderen, de God van Abraham, de God van Isaak en de God van Jakob, zendt mij tot u. Dit is mijn naam voor altijd.’ Thomas – KU Leuven. Kortom, Jahweh is de God in het jodendom.

Moslims geloven dat de dood niet het einde is van een ziel, maar een overgang vormt naar een later leven in de hemel. In het islamitische geloof is de dood volledig in handen van God. Men heeft het hier zowel over de tijd, de plaats waar men sterft als over de manier waarop men sterft. Na de dood gaat de ziel van de moslim naar een tussenwereld waar deze moet wachten op het oordeel van God (beloning of straf van lichaam en ziel). Hermans Jessica – KU Leuven.

Voor mij blijft dit een onbeantwoorde vraag. Het belangrijkste voor mij is genieten van het leven en wanneer het zo ver is, weten dat je een goed leven hebt geleid. Zelf ben ik katholiek, ik geloof dat er een God is met een vleugje spiritualiteit. Waarin geloven jullie?

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.