Goede Voornemens

Else Santink 16 jan 2023

In de maand december maken mensen de jaarbalans op. Wat ging er goed, wat ging er fout? Wat kunnen we verbeteren? Er wordt veel over voornemens gepraat met anderen. Heb jij ze al klaar? Wat ga jij doen? Met of zonder hulp van deskundigen?

De meeste voornemens hebben met gezondheid te maken. Zoals afslanken, gezonder eten, alcohol laten staan, ophouden met roken, meer bewegen. Verder kan je denken aan zaken zoals ik doe meer met mijn kinderen, ik ga assertiever worden, ik word minder perfectionistisch, geldzaken.

Mijn voornemen is ieder jaar hetzelfde. Ik maak geen voornemens. Als ik het nodig vind om iets in mijn leven te veranderen, dan doe ik dat zo snel mogelijk. Of het nou komkommer- of stamppottijd is.

In tijden van stress kon ik wel drie pakjes sigaretten per dag roken. Ik kreeg regelmatig een antibioticakuur tegen een luchtweginfectie. Ik dacht toen: je bent gestoord. Je wordt ziek van de teer en nicotine en dat met een kuur bestrijden? Alsof een antibioticakuur zo onschadelijk is. Ik herinner mij nog goed, dat ik een anafylactische shock van die bende had gekregen. Van de ene op de andere dag ben ik gestopt met roken. Het kostte mij geen enkele moeite en heb nooit meer naar een peuk verlangd. Mijn kinderen blij!

Als ik tegenwoordig alleen al in de frisse buitenlucht een sigaretje ruik, krijg ik acuut benauwdheidsverschijnselen.

Voornemens en afhakers

In de sportschool is het de eerste maand heel druk door alle nieuwe gezichten. Vechten om een plekje vooraan in de zaal voor groepslessen. Dat wordt al heel snel minder. De harde kern, die blijft, jaar in jaar uit. Het bakkie koffie drinken op ons vaste plekje in de loungeruimte is snel weer mogelijk. Rust in de tent wedergekeerd. Yes!

Zoveel voornemens, zoveel afhakers.

Waarom wachten tot de maand januari? Iedere maand, dag, minuut, seconde kan je iets in je leven wijzigen. Voorwaarde is, dat je gemotiveerd moet zijn om daadwerkelijk iets te willen veranderen.

Als je tegen iets aanloopt in je leven, waardoor je je niet gelukkig voelt, vraagt dat om introspectie en eerlijkheid jegens jezelf. Daarna duidelijke doelen gaan stellen. En de lat niet te hoog leggen. Voornemens bijstellen kan altijd. Stapje voor stapje. Vallen en opstaan.

Net zoals in het begin van ons leven op aarde. Tijd voor de happy baby pose.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.