Gecremeerde kroket en loense loempia

Han Maas 16 jan 2023

Als je het over grensoverschrijdend gedrag hebt, moet er wel een grens zijn getrokken. Maar door wie dan? En is het aan de rechter te bepalen als een juicy loense loempia iemand een gecremeerde kroket noemt of een grens is overschreden? Zaken die nóg belangrijker zijn dan geroddel over ruzie in een bepaalde familie waar weleens een vals deuntje wordt gezongen, blijven liggen.

De media smullen hiervan, om maar eens het favoriete werkwoord van Jinek te gebruiken. Zo plaatst het OP1-podium het TikTok-platform een extra treetje hoger door een pas uit het nest gevallen TikTokker uit te nodigen – nee, ik doe niet aan grensoverschrijdende naamsvermelding van een blaag, die het seksueel grensoverschrijdende gedrag van een bekende Amerikaans-Britse influencer in twijfel trekt – van wie ik nog nooit had gehoord en de naam niet noem omdat ik niet een balkje over woorden kan schrijven. De TikTokker verdedigt zijn gearresteerde grote voorbeeld in een filmpje en volgt zijn zogenaamde Matrix-complottheorie dat alles nep is. Dat komt door de mensen die de wereld runnen: pensioen, belasting, nieuws, media… alles is nep.

Maarten van Rossem brombeert dat hij weinig zendtijd krijgt om duidelijk te maken dat geschiedenisles belangrijk is op school. Maar haakt nog even in op de influencers: „Jonge jongens hebben rare gedachten.” De zich niet goed ingelezen Sven Kockelmann vraagt: „En oudere mannen?” „Minder”, antwoordt Maarten. Fidan Ekiz kijkt alsof ze elk moment een stuk van d’r haar gaat afknippen.

Over geschiedenisles gaat Robert Dijkgraaf, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Hij vindt dat er een cultuuromslag moet komen als het gaat om (seksueel) grensoverschrijdend gedrag. Als regelmatige gast van Matthijs van Nieuwkerk kan hij dat weten. Maar dat is niet eenvoudig als je het beestje niet bij de naam durft te noemen omdat je dan weer grensoverschrijdend profileert. Er moet een gedragslijst komen, samen te stellen door regering en Kamerleden van wie ik de naam liever niet noem. Nee, Gert-Jan Segers bedoel ik niet, hoewel ik zijn naam rustig kan zeggen. Van zijn geloof hebben we niets te duchten.

In onze samenleving stranden de meeste huwelijken. Kinderen zijn vaak de dupe en worden meer ‘opgevangen’ dan opgevoed en eindigen bijvoorbeeld als influencer of TikTokker. Dus doen we het cultureel anders: bij Married at First Sight van RTL 4 matchen ‘deskundigen’ huwelijkskandidaten. Al tijdens de huwelijksreis slaan pasgetrouwden elkaar de hersens in. Snel die nephuwelijken ontbinden waardoor heel wat kinderleed bespaard blijft. Bij Echte Meisjes In De Jungle van Videoland trekken opgespoten meisjes elkaar de hair extensions uit het hoofd. Het is dus toch geen complottheorie: alles is nep.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.