Slavernij

Fons Nijpels 2 jan 2023

Ik raak langzamerhand stevig geïrriteerd door de eindeloze discussies en de overmaat aan eisen van de zich in voorouderverering wentelende, winti beïnvloede, nazaten van slaven in Nederland als het gaat om excuses voor de slavenhandel in het verleden.

Ik ben niet tegen spijtbetuigingen, excuses desnoods, en 1 juli mag een nationale feestdag worden, want we zijn destijds ALLEMAAL bevrijd van een vreselijk systeem. En betere kennis van, en gevoel voor het verleden, mag, nee MOET in het onderwijs worden geïntegreerd. Zwarte Piet is terecht bijna geëlimineerd.

Dat verleden was vreselijk, maar het is wel lang geleden en de verontwaardiging is ook behoorlijk selectief. Door het toedoen van Nederland leven er bijvoorbeeld in Kaapstad meer dan 1 miljoen mensen die het hedendaagse resultaat zijn van de slavenhandel van toen. Maar deze mensen blijven geheel buiten beeld bij de acties van de slaven-nakomelingen in Nederland, namens op zijn hoogst een paar honderdduizend. En verder blijft ook de wereldwijde slavenhandel van toen en nu geheel buiten beeld, evenals de rol van de West-Afrikaanse leveranciers, en de massale slavenhandel vanuit Oost-Afrika met als centrum het Arabische Zanzibar. Daar staat trouwens een monument ter herinnering aan de slavenhandel van toen, dat nota bene gesponsord werd door een grote tabaksfabrikant, de handelaren in verslaving van vandaag. Over gotspe en cynisme gesproken! Als je de slavenhandel van vroeger wilt veroordelen, moet je je niet beperken tot uitsluitend de rol van Nederland, maar alle landen erbij betrekken.

Slavenhandel vandaag de dag

En er wordt zelfs tot op de dag van vandaag slavenhandel bedreven, daar zouden de acties zich ook op moeten richten. Dan zou ik het steunen ook! De wijze waarop de afstammelingen nu in Nederland hoog van de toren blazen op een beschuldigende, eisende toon, is buitensporig. Alsof zijzelf direct slachtoffer zijn geweest. Zij reageren geheel vanuit hun eigen cultuur en hebben onvoldoende respect voor andermans gevoelsleven.

De geschiedenis zit helaas vol met de meest afschuwelijke en mensonterende voorvallen. Als men eraan zou moeten beginnen daar excuses voor te maken, zijn we nog lang bezig. De verovering van de Amerika’s door Europeanen was bepaald niet zachtzinnig, en was, met de ogen van vandaag, in strijd met alle mensenrechten. Ook China, de Russische tsaren en wie al niet, zijn in het verleden beestachtig tekeer gegaan. Ons eigen land is meermalen bezet door de Fransen en daar hebben we nooit excuses voor ontvangen. Het gaat ook niet aan de hedendaagse Duitsers verantwoordelijk te houden voor wat er in de Tweede Wereldoorlog allemaal is misdaan. Zo kunnen wij niet verantwoordelijk worden gesteld voor de misdaden van onze voorouders. Er is een tijdslimiet aan verantwoordelijk- en aansprakelijkheid.

Natuurlijk is het uitspreken van spijt, en het aanbieden van gemeende excuses op een passend moment niet verkeerd. Dat kan de vreedzame co-existentie alleen maar ten goede komen. Maar de dwaze nakomelingen die schadevergoedingen eisen gaan echt te ver.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.