Niet vanwege hardrock, wel vanwege heavy metal

Oscar van Schijndel 3 jan 2023

Enkele tientallen gevallen van oogletsel, een afgerukte hand, een uitgebrande kerk. Na het lezen van dergelijke berichten begint het bij velen weer te jeuken. Afschaffen dat vuurwerk!

Daarbij wordt gemakshalve even vergeten dat honderdduizenden mensen jaar in jaar uit heel veel plezier beleven aan vuurwerk. Moeten zij de dupe worden omdat een paar lieden in ons land zich niet wenst te gedragen? Met wat ik nu weet, is het antwoord: misschien wel. Alleen niet omdat vuurwerk als werpsurrogaat voor stenen wordt gebruikt. De reden is niet hardrock maar heavy metal.

Toegegeven, siervuurwerk heeft terecht iets magisch: je steekt het aan, het schiet omhoog en dan spat het uit elkaar in allerlei kleuren. Hoe die kleuren tot stand komen, daar sta je vast niet bij stil. Geeft niet, je bent niet de enige. Het is net als het luisteren naar heavy metal muziek; je kunt er eindeloos van genieten, zonder te (willen) weten hoe het wordt gemaakt.

Kleurtjes en knallen

Maar wellicht heeft iemand stiekem toch verteld hoe die kleurtjes en knallen tot stand komen. Een verhaal over zware metalen. Zoals strontium, barium en koper. Ook cadmium en lood zijn van die fijne stofjes die als fijnstof in de lucht terechtkomen. En dus via inademing in ons lichaam. Een ander deel slaat neer en sijpelt via de nodige regenbuien in onze bodem. Over de uitstoot van plantenvoer (CO2) en plantenmest (NOx) zal ik het hier niet hebben; ik wil immers niet voor milieudrammer worden versleten. En zoals de alternatieve naamgeving al aanduidt, heeft onze natuur een oplossing voor die tussen haakjes geplaatste drietekenacroniemen bedacht.

Ook voor zware metalen heeft onze natuur een oplossing bedacht, namelijk als metaalionen in water. Alleen is dat geen oplossing, maar een verergering voor onze problemen. Enerzijds zorgt een verhoogde concentratie van zware metalen voor hogere kans op allerlei enge ziekten. En anderzijds worden die metalen schaarser en vuurwerk dus duurder; onze planeet kan die metalen namelijk zelf niet maken.

Gelukkig is er ook goed nieuws. Andere bronnen van fijnstof worden aangepakt, zodat er ruimte ontstaat voor het voortzetten van onze onverslijtbare heavy metal traditie. Er komen steeds betere roetfilters voor de industrie en het wegverkeer. Het wegverkeer stoot straks alleen nog maar waterdamp uit. We bannen steeds vaker houtkachels uit. Ieder jaar weer stoppen we met roken. En ach, industrie en wegverkeer stoten dag in dag uit fijnstof uit en die vuurwerkoverlast is toch maar één nachtje per j… BAM!!!

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.