Dank je wel!

Ron Zoetmulder 31 dec 2022

Dank je wel premier Rutte, dat je niet zo’n oorlogszuchtig monster bent. Dank je wel koning Willem Alexander, dat je zo’n rust uitstraalt.

Dank je wel alle Nederlanders, dat jullie zo fijn met elkaar omgaan. Dank je wel alle postbezorgers, dat al die pakketjes steeds maar weer worden afgeleverd op de juiste plekjes. Wat is het toch heerlijk om in een land te wonen waar je niet op een vuilnisbelt hoeft te leven, waar je niet onder een brug hoeft te slapen. Als je werk zoekt, is het er. Als je geld nodig hebt, kun je dat lenen. Of krijgen zelfs. Alles is mogelijk in Nederland.

Iedereen zegt elkaar netjes gedag, iedereen groet elkaar met een glimlach. We gaan voor elkaar aan de kant. We staan op voor iemand die ouder is. Ook jij stopt met je racefiets voor een oudere dame op een zebrapad. Fijn dat we allemaal zo aardig zijn in Nederland. En niet alleen voor elkaar. Ook voor bezoekers, toeristen, vluchtelingen, asielzoekers en zwervers uit andere landen. Wereldwijd zijn er op dit moment zo’n 26,5 miljoen (!) mensen op de vlucht. Zeg maar even anderhalf keer de Nederlandse bevolking. Fijn dat we een heleboel van die arme mensen mogen opvangen.

Hokje op het land

Heerlijk trouwens ook dat alle dieren in Nederland het zo goed hebben. De paarden, schapen, geiten en koeien kunnen altijd goed schuilen tegen hitte, brandende zon of juist tegen extreme kou en regen. Er staat altijd wel een hokje ergens op het land of ze kunnen onder een paar bomen een veilig onderkomen vinden. Gelukkig blijft het niet bij ‘Ik hou zo van mijn pony’, maar wordt er ook verder goed gezorgd voor dat lieve beestje. Lekker met een heleboel vriendjes in de wei en ze mag zelf kiezen of ze buiten wil blijven of naar binnen wil. Op de Veluwe zijn nu alle dieren en diertjes veilig. Hoe anders was dat vroeger toen ze allemaal nog afgeschoten mochten worden?

Dank je wel verhuurders van Nederland, dat er zoveel betaalbare woningen zijn. En dat bijna iedereen een winkeltje kan beginnen. We hebben het goed in Nederland.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.